Īrgandõks / Suggimizt / 2018

Lībiešu mūsdienu dzejas krājuma “Trilium” atvēršana

Valts Ernštreits, biedrības “Līvõ kultūr sidām” vadītājs

03/05/2018

Starptautiskā lībiešu draugu biedrība un biedrība Līvõ kultūr sidām (Lībiešu kultūras centrs) izdevusi bilingvālu (lībiešu un angļu valodā) mūsdienu lībiešu dzejas krājumu “Trillium”, kura atvēršana notiks 11. maijā pulksten 18.00 “NicePlace TELPĀ” (pagalma mājā) K. Barona ielā 21, Rīgā. Sarīkojumā ar dzejas lasījumiem piedalīsies visi trīs krājuma autori – Baiba Damberga, Valts Ernštreits un Ķempju Kārlis. Viņus šobrīd var uzskatīt par vienīgajiem pasaulē, kuri raksta dzejoļus lībiešu valodā. Atvēršanas svētku dalībniekiem būs iespēja arī pašiem iemēģināt roku augstspiedes tehnikā, kurā grāmatas vāks ieguvis savu neatkārtojamo dizaina niansi, par piemiņu no šī pasākuma nodrukājot grāmatas vāka fragmentu.

Bilingvālais (lībiešu/angļu) dzejas krājums “Trilium/Trillium”. Attēls: Zane Ernštreite.

Lībiešu mūsdienu dzejas krājums “Trilium/Trillium” veidots, atzīmējot Latvijas dalību Londonas grāmatu gadatirgū, lai pirmo reizi iepazīstinātu angliski lasošo auditoriju ar lībiešu literatūras tulkojumiem, kā arī atzīmējot 155. gadadienu, kopš Londonā 1863. gadā publicētas pirmās grāmatas lībiešu valodā.

Krājuma sastādītājs un redaktors ir Valts Ernštreits, māksliniecisko ietērpu veidojusi Zane Ernštreite. Dzejoļus angļu valodā iedzīvinājuši Uldis Balodis un Raians van Vinkls. Grāmatas izdošanu atbalstījusi platforma “Latvian Literature”, LR Kultūras ministrija un Latvijas Rakstnieku savienība.

Igaunijā krājuma autori ar lasītājiem tiksies 19. maijā Tartu (Tartu Universitāte ir viena no retajām vietām Eiropā, kur var apgūt lībiešu valodu), bet angliski lasošos tikšanās ar “Trilium/Trillium” gaida jau 2. jūnijā Stenforda Universitātē ASV, kur Baltijas valstu neatkarības simtgadei veltītajā Baltijas studiju veicināšanas asociācijas konferencē būs krājumam veltīta diskusija “Ar divām mēlēm es piedzimu: Dzeja kā lībiešu kultūras atdzimšanas instruments”.