Īrgandõks / Suggimizt / 2018

2018. gada 1.–3. jūnijā Stenforda Universitātē ASV pilsētā Palo Alto norisinājās Baltijas studiju veicināšanas asociācijas organizēta konference, kurā ar atsevišķu programmu bija pārstāvēti arī lībieši.

Lībiešiem konferencē bija veltīti divi pasākumi. Sestdien, 2. jūnijā, notika apaļā galda diskusija “Ar divām mēlēm es piedzimu: dzeja kā lībiešu kultūras atdzimšanas instruments”. Tās ietvaros apaļā galda dalībnieki tika iepazīstināti ar lībiešiem un lībiešu mūsdienu kultūru, kā arī nesen iznākušo divvalodu dzejas krājumu “Trilium”. Tajā piedalījās biedrības Līvõ kultūr sidām vadītājs un lībiešu dzejnieks Valts Ernštreits, valodniece Gunta Kļava no Latviešu valodas aģentūras, lībiešu dzejnieks Ķempju Kārlis un dzejas krājuma “Trilium” atdzejotāji – Raiens van Vinkls un Uldis Balodis.

3. jūnijā notika lībiešu valodai un literatūrai veltīta sesija, kurā referātus lasīja Valts Ernštreits, Tartu Universitātes profesors Karls Pajusalu, Tartu Universitātes pētniece Mīna Norvika un Latvijas Universitātes pētniece Dace Strelēvica-Ošiņa. Šī konference ir iezīmīga ar to, ka ir pirmā starptautiskā konference, kurā izveidota atsevišķa lībiešu tematikai veltīta sesija.

Baltijas valstu neatkarības simtgadei veltītajā konferencē norisinājās 130 sesijas, apaļā galda diskusijas un meistarklases par 15 plašām tēmām, kurās piedalījās Baltijas studiju pētnieki no visas pasaules. Paralēli notika filmu seansi, izstādes un ekskursijas pa Stenforda Universitātes Baltijai veltīto materiālu kolekcijām.

Līdztekus pētniekiem un Baltijas interesentiem konferencē piedalījās arī Latvijas Republikas ārlietu ministrs Edgars Rinkevičs, Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs un bijušais Igaunijas Republikas prezidents, patlaban Stenforda Universitātes pētnieks Tomass Hendriks Ilvess, bijušais eirokomisārs Nils Muižnieks.

Baltijas studiju veicināšanas asociācija (Association for the Advancement of Baltic StudiesAABS) ir dibināta 1968. gadā ASV, un tā ir viena no pasaulē vadošajām akadēmiskajām biedrībām Baltijas valstu studiju pētniecības jomā, kurā apvienojušies pētnieki no Ziemeļamerikas, Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Zviedrijas, Somijas, Vācijas, Austrālijas, Lielbritānijas, Krievijas, Izraēlas, Japānas un citām pasaules valstīm. Konferences līdzorganizatore bija arī Stenforda Universitātes bibliotēka, kas ir viena no plašākajām Baltijas valstīm veltītās literatūras krātuvēm ASV.

Plašāk par konferenci izlasāms šeit, apaļā galda galerija šeit un lībiešu valodas un literatūras sesijas galerija apskatāma šeit.

Dzejas krājuma “Trilium” izdošanu atbalstījusi platforma “Latvian Literature”, LR Kultūras ministrija un Latvijas Rakstnieku savienība. Lībiešu dzejnieku dalību konferencē atbalstījis Valsts Kultūrkapitāla fonds un Tartu Universitāte.