Īrgandõks / Suggimizt / 2017

Lībiešu karoga svētki Ventspilī

Ieva Ernštreite, Ieva Ernštreite, Līvu savienība

18/11/2017

19.novembrī Līvu savienības ļaudis no Ventspils, Kolkas, Mazirbes un Rīgas atkal sanāks kopā – šoreiz Ventspilī. Pilsētas Kultūras centrā Lībiešu karoga svētkus rīkos Ventspils lībieši.

Lībiešiem ir sava himna un savs karogs. Zilibaltizaļā karoga dzimšanas diena ir 1923. gada 18. novembris un tas simbolizē kādreiz, un nereti arī šodien, tik labi pazīstamo lībiešu dzīves telpu – zaļo meža pamali, balto liedagu un jūras ūdens zilumu.

Svētku reizē Ventspilī  visus vienos “Karoga dziesma” (Kārļa Staltes dzeja), bet lībiešu rudens tradīciju dziesmas izdziedās allaž gaidītais-Kolkas ansamblis “Laula”, Rīgas lībiešu dziesmu ansamblis “Līvlist”, Tārgales ansamblis “Kāndla” un pašmāju lībiešu dziesmotais kolektīvs “Rāndalist”.

Lībiešu karoga svētku 2017 plakāts.

Svētku dienas īpašie viesi – ventiņu stāstniece Līga Reitere un valodnieks, tulkotājs Matīss Treimanis – aicinās dalībniekus satikties valodās un dialektos – lībiešu, ventiņu, latviešu, somu. Valodu un dialektu spēles, kopdziedāšana, dokumentāli kinostāsti, sarunas un satikšanās Ventspilī būs neparasts notikums it visiem.