Īrgandõks / Suggimizt / 2016

Zinātniece Renātes Blumberga, kuras ikdienas dzīve rit Somijā, pašlaik vāc materiālus starpdisciplināram pētījumam “Lībiešu krasts laikā starp abiem pasaules kariem vēstuļu un dokumentu gaismā”.

“Pašlaik esmu nodarbināta pašas izstrādātā pētniecības projektā “Lībiešu valoda un kultūra vēstulēs un dokumentos,” stāsta vēstures zinātņu doktore un LZA ārzemju locekle Renāte Blumberga. “Projekts izstrādāts trim gadiem un to finansē privāts Somijas fonds “Kone” (Koneen Säätiö), kurš dāsni atbalsta interesantus pētniecības un mākslas projektus.

Renāte Blumberga.

Janvārī sākās projekta otrais gads, tā kā nu jau var runāt arī par pirmajiem rezultātiem. Projekta galvenais mērķis ir uzrakstīt starpdisciplināru pētījumu “Lībiešu krasts laikā starp abiem pasaules kariem vēstuļu un dokumentu gaismā”. Tas balstīsies galvenokārt uz Igaunijas arhīvu dokumentiem – lībiešu rakstītām vēstulēm un igauņu zinātnieku ekspedīciju materiāliem. Projekta pirmajā gadā strādāju ar 1920.-30. gados rakstītajām lībiešu vēstulēm lībiešu valodā – atšifrēju rokrakstus un sagatavoju ikdienas valodas tekstu kopu, kuru Tartu Universitātes valodnieki varēs izmantot saviem pētījumiem. Tāpat atlasīju tekstus lībiešu valodas mācību vajadzībām. Cerams, ka līdz nākamajam gadam izdosies sagatavot izdošanai arī pašu mācību līdzekli.Šogad saskaņā ar plānu galvenokārt pievērsīšos Ferdinanda Linnusa un Oskara Loritsa zinātnisko arhīvu apstrādei.”