Īrgandõks / Suggimizt / 2012

Atklāta vēstule par likumprojektu „Grozījums Personu apliecinošu dokumentu likumā”

Ieva Ernštreite, biedrības „Līvu (lībiešu) savienība” LĪVOD ĪT” valdes priekšsēdētāja

23/10/2012

Rīgā, 2012.gada 18.oktobrī

Latvijas Republikas Saeimas prezidijam

Atklāta vēstule par likumprojektu „Grozījums Personu apliecinošu dokumentu likumā

Līvu Savienība vēršas pie Latvijas Republikas Saeimas deputātiem saistībā par grozījumiem Personu apliecinošu dokumentu likumā, par kuru tiks lemts LR Saeimā.

Līvu Savienības vārdā vēlos izteikt atbalstu grozījumiem, kas ļautu atjaunot ikvienam Latvijas pilsonim un nepilsonim savā pilsoņa vai nepilsoņa pasē norādīt savu tautību.

Kā lībiešu (līvu) lielākās organizācijas vadītāja ļoti labi saprotu, cik nozīmīgi cilvēkiem ir sajust saikni ar savu etnisko identitāti, būt saistītam ar to, no kurienes nāk vecāki, kas ir un kā ir dzīvojuši viņu senči.

Pēdējo gadu laikā otrā Latvijas Republikas pamattauta ir spējusi bagātināt mūsu valsts kultūru un nacionālās bagātības ar jūtamu pienesumu – izdotas grāmatas, mācību līdzekļi, lībiešu-latviešu-igauņu vārdnīca, pārtulkota LR Satversme lībiešu valodā, sarīkoti desmitiem kvalitatīvu pasākumu Latvijas vietās ar mērķi apliecināt lībiešu kultūras mantojuma unikalitāti un ciešo saikni ar latviešu kultūru un valodu . Visu šo darbu veic cilvēki, kuru senči ir lībieši (līvi) un būtu nesaprotami un pazemojoši liegt iespēju ļoti daudziem Latvijas pilsoņiem lepoties ar ierakstu savā pasē – lībietis, lībiete, līvs.

Lai arī tas būtu tikai viens ieraksts personas apliecinošajā dokumentā, tas ir emocionāli svarīgi lielas daļas mūsu valsts iedzīvotāju pašapziņas saglabāšanai.

Aicinu deputātus ļaut katram būt lepnam par savu izcelsmi un nacionālo piederību – atbalstīt likumprojektu „Grozījumus Personu apliecinošu dokumentu likumā”.

LS biedru vārdā lūdzu iepazīstināt ar atklāto vēstuli visus 11.Saeimas deputātus.

Ar cieņu,

biedrības „Līvu (lībiešu) savienība” LĪVOD ĪT”

valdes priekšsēdētāja Ieva Ernštreite

Līvu (lībiešu) savienības “Līvõd Īt” logotips.