Īrgandõks / Suggimizt / 2006

TREŠĀ LĪBIEŠU VALODAS RUNĀTĀJU NOMETNE

Gundega Blumberga

18/07/2006

No 19. līdz 23. jūlijam Līvõ kultūr sidām sadarbībā ar Tartu universitāti rīko lībiešu valodas runātāju nometni. Šogad tā notiks trešo reizi, un piecpadsmit lībiešu valodas runātāji no Latvijas un Igaunijas pulcēsies Sīkragā.

Apmetnes vieta nav izraudzīta nejauši, jo Sīkrags ir nozīmīgākā lībiešu izcelsmes valodnieka Pētera Damberga dzimtais ciems. Runātāju mājvieta uz četrām dienām būs sēta, kurā daudzus gadus skanējusi Elfrīdas Žagares lībiešu valoda, bet tagad kopā ar atbraucējiem būs viņas meita Maija un mazmeita Gita, kas saglabājušas vecmāmuļas doto dzimto valodu.

Pagājušajā gadā nometnes dalībnieki iestudēja Herberta Dorbes lugas fragmentu, kas stāstīja par lībiešu nemieriem pirms pusotra gadsimta un lībiešu valodā savulaik tulkojis Pēteris Dambergs. Šoreiz uzdevums būs grūtāks, jo nu viņi paši būs tulkotāji, pārceļot lībiešu mēlē Ulda Krasta sarakstītās alegoriskās ainiņas „Meža serenāde” no lībiešu mūsdienu dzīves. Tās pirmā un vienīgā izrāde paredzēta Sīkraga jūrmalā nometnes noslēgumā.

Pēc Baibas Dambergas zīmējumiem kopīgi tiks veidoti stāsti topošajai lībiešu valodas mācību grāmatai, un, ņemot par pamatu Pētera Damberga sarakstīto ceļvedi, tiks iepazīta Sīkraga vēsture, apbūve un tradīcijas. Par to, lai lībiešu valoda skanētu iespējami pareizi, rūpēsies Tartu universitātes profesors Tīts Reins Vītso, Tartu universitātes doktorants Valts Ernštreits, kā arī Tenu Karma.

Projektu finansiāli atbalsta Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāts.