Īrgandõks / Suggimizt / 2022

Lībiešu saieta nama vasara

Livones.net

10/06/2022

Kolkas Lībiešu saieta nama vadītāja Ilze Iesalniece-Brukinga informēja portālu Livones.net par šīsvasaras pasākumiem. Jau šobrīd saieta namā notiek Gitas Šmites gleznu izstāde “Portreti”, kas būs apskatāma līdz 7. jūlijam. Tikšanās ar mākslinieci saulgriežu noskaņās notiks 18. jūnijā pulksten 17.00.

 

 

Tūlīt pēc tam 9. jūlijā pulksten 13.00 tiks atklāta nākamā – “Nakts gaismas”, kurā apmeklētāji varēs aplūkot lībiešu izcelsmes mākslinieku Solveigas Lamsteras tēlniecības darbus un Vara Lamstera gleznas.

Ir padomāts ne tikai par mākslas mīļotājiem. Jau nākamo ceturtdien, 16. jūnijā, pulksten 13.00 saieta namā un attālināti zoom platformā (semināra saite) notiks seminārs par lībiskajām iezīmēm vidē.

 

 

Tas tiek organizēts tādēļ, lai cilvēki labāk izprastu, kas ir tas lībiskais, kam pievērst uzmanību. Seminārā piedalīsies Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja Etnogrāfijas departamenta vadītāja Aija Jansone ar stāstu par apģērbu attīstību Lībiešu krastā. Bet lībiešu kultūras darbiniece un novadpētniece Baiba Šuvcāne savā prezentācijā parādīs to, kas no lībiskā materiālā un nemateriālā mantojuma ir sastopams Lībiešu krastā. Šīs zināšanas noderēs, lai varētu sekmīgāk piedalīties Kolkas kalendāra fotokonkursā, kuru Lībiešu saieta nams organizē jau otro gadu. Šogad kalendārs tiks veidots kā vizuāls apkopojums tam, ko lībisku varam redzēt Lībiešu krastā. Ikviens ir aicināts iesūtīt savus attēlus kalendāram līdz 2022. gada 30. jūnijam uz e-pastu lsn@kolka.lv.

2. jūlijā pulksten 16.00 notiks stāstu pēcpusdiena, kas veltīta 60. gadskārtai kopš šaursliežu dzelzceļa slēgšanas.

Atgādinam, ka sieta namā visu gadu iespējams iegādāties arī lībiešu grāmatas – to skaitā Baibas Dambergas dzejas krājumu “Es un cit es”, Kārļa Staltes dzejas krājumu