Īrgandõks / Suggimizt / 2022

Leste (lībiski – liestā) jeb bute, arī plekste ir lībiešu krasta zivju karaliene, kas piekrastes ļaudīm palīdzējusi izdzīvot gan gaišākos, gan arī drūmākos laikos. Izstāde “Lestu nakts” ir audiovizuāla ekspozīcija, kas veltīta Kurzemes piekrastes lībiešu dzīvajām tradīcijām – bušu jeb lestu zvejošanas un pagatavošanas īpatnībām.

 

 

Ekspozīcijā redzami materiāli no piekrastes etnogrāfiskās ekspedīcijas 20. gadsimta četrdesmitajos gados, kā arī vietējo iedzīvotāju bušu ķidāšanas, sagatavošanas un kūpināšanas prasmju demonstrējums mūsdienās filmētā video.

Bušu kūpināšana nereti notika (notiek) naktīs. Paralēli kūpinātavas pieskatīšanai un laika īsināšanas nolūkos tika apspriesti svarīgākie tābrīža dzīves jautājumi, iemalkojot arī ko stiprāku.

Idejas autoru iecere ir ekspozīciju “Lestu nakts” veidot kā dzīvi apliecinošu, antropoloģisku atspoguļojumu, tā vēlreiz parādot, ka turpināt senās lībiešu tradīcijas ir vērtīgi, praktiski un neaizstājami arī mūsdienu pasaulē. Ekspozīcijas autore ir dokumentālo filmu režisore Ieva Ozoliņa. Izstādē redzami Aleksandra Beltes zīmējumi un pieraksti, kas veikti 1943. gada Dundagas pagasta etnogrāfiskās ekspedīcijas laikā.

Ekspozīcija Lībiešu tautas namā Mazirbē atvērta apmeklētājiem no 8. jūlija līdz 20. augustam.