Īrgandõks / Suggimizt / 2022

Aleksandra Pelēča literārajai prēmijai, kuru iedibinājusi Talsu novada pašvaldība un kuru pasniegs 2022. gada 8. aprīlī, izvirzīta arī LU Lībiešu institūta vadošās pētnieces Renātes Blumbergas monogrāfija “Lībiešu tautas nama vēsture. No ieceres līdz atklāšanai”, ko izdevis LU Akadēmiskais apgāds. Etnoloģes R. Blumbergas bagātīgi ilustrētais stāsts par to, kā lībiešu zvejniekciemā Mazirbē ar radu tautu, jo īpaši igauņu un somu, atbalstu tapa tiem laikiem moderna celtne, bija izvirzīts arī Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio gada balvai “Kilograms kultūras” un nominēts grāmatu mākslas konkursa “Zelta ābele 2021” balvai (māksliniece Zane Ernštreite).

Pavisam Aleksandra Pelēča literārajai prēmijai izvirzītas astoņas 2021. gadā iznākušās grāmatas, to skaitā ir arī Edmunda Krastiņa “Krišjānis Valdemārs: dzīves hronika”, folklorista Gunta Pakalna veidotais krājums “Almas Makovskas pasakas”, tēlnieces Artas Dumpes atmiņu stāsts “Dzīve mākslā” u. c.

Literārā prēmija pēc Talsu galvenās bibliotēkas ierosinājuma iedibināta 2000. gadā par godu dzejnieka A. Pelēča 80. jubilejai, un to piešķir autoriem par mākslinieciski augstvērtīgiem darbiem prozā, dzejā, publicistikā, literatūrzinātnē, kas veltīti Talsu novadam. Darbus izvērtē ne tikai komisija, bet arī lasītāji, un viņi par saviem favorītiem var balsot Talsu Galvenās bibliotēkas vietnē www.talsubiblioteka.lv vai www.talsunovads.lv, kā arī bibliotēkas sociālajos profilos un vietējās bibliotēkās.

Iepriekšējos gados Aleksandra Pelēča literāro prēmiju ieguvusi grāmata “Laiku nospiedumi. Ilgoņa Bērsona dzīve dienasgrāmatās, vēstulēs, atmiņās un attēlos”, Andra Kalnozola pirmais romāns “Kalendārs mani sauc”, Baiba Šuvcāne par grāmatām “Senais lībiešu ciems Kolka”, “Sauc par Vaidi mūsu ciemu” un citi.

 

Atgādinām, ka grāmatu “Lībiešu tautas nama vēsture” var iegādāties izdevniecības “Dienas grāmata” vietnē, izdevniecības “Zinātne” grāmatnīcā Akadēmijas laukumā 1 (Latvijas Zinātņu akadēmijas augstceltnē), Lībiešu saieta namā Kolkā un pasūtot biedrībai “Līvõ kultūr sidām” (informācija šeit).