Īrgandõks / Suggimizt / 2018

Tārgalē atklās Lībiešu sētu

Marlena Zvaigzne, “Ventspils Novadnieks” redaktore

20/12/2018

27. decembrī plkst. 11 Tārgalē notiks svinīga Lībiešu sētas atklāšana. Tā iekārtota pagasta centrā, sētā ir izvietota dzīvojamā māja, kurā ir saimes galds un soli, arī kamīns, kūts, zivju kūpinātava, tīklu žāvētava, pulcēšanās laukums ar ugunskura vietu un kāpu.

 

Marlenas Zvaigznes foto

Objekts izveidots, lai stiprinātu lībiešu tradīcijas, piekrastes zvejniecības mantojuma saglabāšanu un popularizēšanu, tādēļ sētā paredzēts rīkot dažādus tradicionālās kultūras pasākumus, piemēram, koncertus, aicinot viesos kolektīvus arī no citiem novadiem un valstīm, piemēram, Igaunijas. Šo vietu varēs izmantot arī vietējie iedzīvotāji, tostarp bērni un jaunieši, cepot desiņas, spēlējot galda spēles vai izvēloties citu atpūtas veidu.

Marlenas Zvaigznes foto

Projekts “Livōd kalāmīe kōrand” Tārgales ciemā paredzēja arī publiskās infrastruktūras atjaunošanu, tādēļ pārbūvēts apgaismojums, gājēju celiņi, brauktuvju segums un autostāvvietas, pazemes komunikācijas, sadzīves atkritumu šķirošanas un savākšanas laukums. Ir uzlabota satiksmes drošība. Veikta teritorijas seguma izbūve brauktuvēm, gājēju ietvēm, kā arī auto stāvvietā. Apmeklētāju ērtībām izvietoti dažādi labiekārtojuma elementi – soli un atkritumu konteineri. Objekta funkcionalitātes nodrošināšanai veikti būtiski uzlabojumi apgaismojuma un elektroapgādes tīklā.

Būvdarbus, īstenojot SIA “BM–projekts” izstrādāto būvprojektu, veica SIA “Ostas celtnieks”. Būvuzraudzības pakalpojumus sniedza SIA “Venteg”. Projekta izmaksas ir 1 531 205,80 eiro, 1 171 205,80 eiro finansēja Ventspils novada pašvaldība, Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonds – 360 000 eiro.