Īrgandõks / Suggimizt / 2018

Mantojuma saglabāšanas plāns kļūst arvien biezāks

Artūrs Andžs, Līvu savienības Ventspils nodaļas biedrs

10/05/2018

Jo tuvāk nāk maija nogale, jo spraigāk rit darbs pie lībiešu nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanas plāna sagatavošanas. Vispirms Līvu savienība jūnijā iesniegs pieteikumu iekļaušanai Latvijas nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. Nākamais solis – lībiešu nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanas darbu iekļaut UNESCO sarakstā, lai arī mēs beidzot būtu skaidri iezīmēti šajā unikālajā pasaules kartē.

Jau stāstījām, ka šopavasar lībiešu kopā sanākšanas reizēs Mazirbē un Rīgā uzklausījām, pierakstījām un apkopojām pirmos ierosinājumus par mūsu vērtībām, kas jāsaglabā un jāatjauno lībiešu kultūrvēsturiskajā mantojumā. Tos apkopojām sākotnējā plāna uzmetumā. Turpmāko nedēļu laikā ierosinājumu pūru papildināja arvien jauni ieraksti. Visbeidzot 7. maijā izvērtējām un uzklausījām jaunus ierosinājumus tikšanās reizē Ventspilī.

Ļoti iepriecināja, ka uz tikšanos bija sanākuši ne vien aktīvi mūsu kopienas biedri un draugi no Ventspils, Rīgas, Kolkas, Mazirbes un citiem lībiešu ciemiem. Klātesošo vidū bija arī dažādu nozaru ļaudis, kuriem ar Līvu savienību ir netieša saikne. Piedalījās interesenti no Ventspils pilsētas domes un Ventspils pilsētas Tūrisma informācijas centra, pārstāvji no Ventspils novada pašvaldības, kuri interesējās par to, kā viņi var palīdzēt un iesaistīties šī vēsturiski nozīmīgā mērķa sasniegšanā. Piemēram, klāt bija arī biedrības “Popes muiža” pārstāvis, tās biedri arīdzan pievienojuši savu aktivitāti kopējam ierosinājumu pūram saistībā ar apkārtnes kultūrvēsturisko izpēti un Popes muižas vēsturiskajā teritorijā ietilpstošajiem piekrastes ciemiem – Lielirbi, Pizi jeb Miķeļtorni un Lūžņu.

Jau tuvākajās dienās apkoposim visus iesniegtos ierosinājumus, sakārtosim vienotā sarakstā un sāksim darbu pie lībiešu nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanas plāna sagatavošanas.