Īrgandõks / Suggimizt / 2017

“Apskauj Latviju” Mazirbē

Ieva Ernštreite, Līvu savienība

08/05/2017

4. maijā pie Lībiešu tautas nama Mazirbē pulcējās Līvu savienības ļaudis no Kolkas, Ventspils, Vaides, Sīkraga, Miķeļtorņa un Rīgas, lai kopā ar Dundagas novada amatpersonām, saviem draugiem un atbalstītājiem sāktu Latvijas simtgades ceļu. Trīs paaudžu vīri – Ēriks Kāpbergs, vectēvs, Ēriks Kāpbergs, dēls, un Ēriks Kāpbergs, mazdēls, skanot lībiešu dziesmām, iestādīja vienu no simt ozoliem, kuri šajā valsts svētku dienā tika stādīti visā Latvijā.

Līvu savienības vadītāja Ieva Ernštreite, sveicot visus pasākuma dalībniekus, pauda prieku par šo unikālo brīdi: “Savas valsts neatkarības atjaunošanas svētkos paveram prātus, nodomus un cerības. Un prieks, ka to varam darīt Mazirbē. Nav skaistākas vietas Latvijā par lībiešu krastu! Ar to mēs dzīvojam, elpojam, pārdzīvojam, skumstam un priecājamies. Lai kur mēs būtu, mūsu gēni ir šeit.

Uzraksts pie Latvijas simtgades ozola Mazirbē.

Visu mūsu domu un darbu liecinieks ir un būs Lībiešu tautas nams – mūsu baltais nams. Un nu uz to noraudzīsies un spēkus smels iestādītais ozols. Starp dižjūru un tautas namu. Un, kad tam spēka būs gana, kad tā saknes būs stipras, arī šis ozols pulcēs savā pavēnī lībiešu dzimtu pēcnācējus, lai turpinātu vēstīt par jūru, vēju, par stiprajiem vīriem un sievām paaudžu paaudzēs.”

Jaunajam ozolam savus sveicienus dziesmās izteica Kolkas lībiešu ansamblis “Laula”, klātesošie vēlēja tam dūšīgi augt un allaž aicināt pie sevis visus, lai mācītos ozola spēku, izturību un skaistumu.

Svētku brīdis pie balti klātā galda un gardumiem, sadotas rokas apkārt mūsu ozolam un neparasti skaistā pavasara diena Mazirbē – visi kopā esam bijuši liecinieki jaunai lībiešu saimes tradīcijai  Lībiešu krastā – tikties pie mūsu ozola 4. maijā.