Īrgandõks / Suggimizt / 2014

Ceturtās Lībiešu kultūras dienas Ventspilī

Māra Vīgerte, nodibinājuma „Ventspils lībiešu apvienība „Rānda”” valdes priekšsēdētāja

03/09/2014

2014. gada 12. un 13. septembrī Ventspilī ceturto reizi notiks Lībiešu kultūras dienas. To pasākumi divu dienu garumā notiks Ventspils Galvenajā bibliotēkā un Livonijas ordeņa pilī.

Lībiešu kultūras dienas aizsāksies piektdien, 12. septembrī, plkst. 17.00 Ventspils Galvenajā bibliotēkā, kur notiks ieskaņas pasākums. To ar dziesmām kuplinās Ventspils lībiešu ansamblis “Rāndalist”, Ventspils novada folkloras kopas “Kāndla” un “Piški kāndla”. Pasākuma laikā tiks atklāta Jura Ģiguļa fotoizstāde „Jāņa Prinča diena”, kurā fotogrāfs mūsdienu acīm skata vietas un notikumus, ko ietekmējis viens no spilgtākajiem lībiešu tautas pārstāvjiem – Jānis Princis, vecākais.

Otrā diena sāksies plkst. 10.00 ar īsu piemiņas brīdi pie lībiešu dzejnieka Jāņa Prinča pieminekļa, bet 11.00 Ventspils Galvenajā bibliotēkā norisināsies starptautiska zinātniskā konference Livonica IV „Lībieši: valoda, vēsture, kultūra”. Tajā par lībiskajiem vietvārdiem Zlēku pusē stāstīs rakstniece Laimdota Sēle. Žurnāliste Līga Gabrāne runās par Ventspils Ostgala rašanos un smilšu putināšanas problēmu Kurzeme. Novadpētniece Baiba Šuvcāne iepazīstinās par Prinču dzimtu, bet tulkotāja un Jāņa Prinča pēctece Ulla Frasere – ar Prinču 1845. gadā izdoto dzejas grāmatu „Jūrnieku svētas dziesmas un lūgšanas”.

Konferencē notiks Jāņa Prinča un viņa dēla Jāņa sarakstītās grāmatas „Jūrnieku svētās dziesmas un lūgšanas” trešā izdevuma atvēršana. Ideja izdot šo grāmatu radās Ventspils bibliotēkas darbiniecēm, bet to īstenoja nodibinājums „Ventspils lībiešu apvienība „Rānda””, sadarbojoties ar Lībiešu kultūras centru, Latvijas Universitātes Akadēmisko bibliotēku un izmantojot Ventspils pilsētas domes finansiālo atbalstu.

Konferences noslēgumā Tartu Universitātes profesors Tīts Reins Vītso iepazīstinās ar zinātnisku rakstu krājumu „Pētījumi par lībiešu valodu” (Studies on Livonian), ko veidojuši vairāku valstu zinātnieki. Gandrīz trīssimt lappušu biezais rakstu krājums ietver piecpadsmit autoru pētījumus par lībiešiem un lībiešu valodu, un tas ir bagātīgākais pieejamais materiāls angļu valodā.

Noslēdzot kultūras dienu pasākumus, sestdien, 13. septembrī, plkst 17.00 Ventspils Livonijas ordeņa pilī izskanēs koncerts Rānda kīelad (Jūmalas zvani), kurā piedalīsies Salaspils lībiešu koris Lōja (diriģenti Ģirts Gailītis un Dace Melvere),  un Liepājas zvanu koris Campanella (vadītāja Astra Ziemele).

Lībiešu kultūras dienas Ventspilī rīko nodibinājums „Ventspils lībiešu apvienība „Rānda”” un Līvu savienības Ventspils nodaļa sadarbībā ar Lībiešu kultūras centru. Lībiešu kultūras dienas finansiāli atbalsta Ventspils pilsētas dome, Latviešu valodas aģentūra un SIA Baltimar VT. Lībiešu kultūras dienu Ventspilī sadarbības partneri ir Ventspils muzejs un Ventspils Galvenā bibliotēka.