Īrgandõks / Suggimizt / 2013

Ventspilī atklāj izstādi „Līvu tautas izdzīvošanas fenomens”

Vents Priedoliņš, nodibinājuma „Ventspils lībiešu apvienība „Rānda”” valdes loceklis

31/01/2013

Sestdien, 2. februārī, 14.00 Ventspils Galvenajā bibliotēkā tiks atklāta Baibas Krūmiņas fotoizstāde „Līvu tautas izdzīvošanas fenomens”. Atklāšanā līdzās autorei būs viņas ģimene ar pārstāvjiem no folkloras kopām „Vilki” un „Vilkači”, kā arī folkloras kopas „Skandinieki” vadītāja Julgī Stalte un māsas Dimantas.

 „Ar darbu gribu mudināt cilvēkus aizdomāties, cik svarīga ir piederības apziņa – būt vienam no savējiem, cik svarīgi gadsimtu gaitā izveidojušos etnosu – mūsu tautu – nepazaudēt. Izjūtot šo piederības apziņu, var izjust arī savu etnosu, savu tautu kā vērtību. Caur izstādi plānots veicināt lielāku ieinteresētību par vienu no mūsu pirmtautām – lībiešiem,” tā par izstādi izsakās pati autore. Baiba Krūmiņa norāda, ka darba tēma aktuāla arī mūsdienās, kad no Latvijas aizplūst tās iedzīvotāji.

Izstādes vizuālajā daļā ietvertas 24 fotogrāfijas, kas savstarpēji veido stāstu: līvi caur pagātnes, tagadnes un nākotnes prizmu. Stāstā ietverta kultūra, tradīcijas, ikdienas nodarbes, simbolu lietojums un godu svinēšana. Izstādes audiālajā daļā iekļautas dziesmas līvu valodā.

Fotoizstādes atklāšanā gaidīts ikviens interesents, ieeja brīva. Izstāde Ventspils Galvenajā bibliotēkā būs apskatāma visu februāri.

Baibas Krūmiņas fotoizstādi „Līvu tautas izdzīvošanas fenomens” atklāšanu organizē nodibinājums „Ventspils lībiešu apvienība „Rānda”” un Līvu savienības „Līvõd Īt” Ventspils nodaļa sadarbībā ar Ventspils Galveno bibliotēku. Pasākumu finansiāli atbalsta Ventspils pilsētas dome.