Īrgandõks / Suggimizt / 2013

Atkritumos atrasta Jāņa Beltes glezna

www.liepajniekiem.lv

28/10/2013

24. oktobrī atkritumu apsaimniekošanas poligonā “Ķīvītes”, šķirojot atkritumus, atrasts vērtīgs mākslas darbs – glezna, portālam pastāstīja SIA “Liepājas RAS” sabiedrisko attiecību speciālists Viktors Birze.

“Mums ir noruna ar strādniekiem, kuri veic atkritumu šķirošanu, ka gadījumos, ja šķirošanas procesā tiek atrasti atkritumos izmesti interesanti priekšmeti, tie tiek atnesti uz administratīvo ēku,” stāsta Viktors Birze. “Un tā strādnieki bija atnesuši apgleznotu audeklu ar visu rāmi. Priekšmets izskatījās pēc gleznas.”

Sākumā nav bijis īsti skaidrs, vai atrastais priekšmets ir vērtīgs, jo audekls bijis stipri apsūbējis, bet rāmis – salauzts. “Nolēmām, ka izmest atradumu paspēt var vienmēr,” turpina Viktors Birze. “Mulsināja tas, ka gleznojums ir uz audekla, nevis uz kartona, jo 20.-30. gados pārsvarā tika strādāts uz kartona.” Gleznojums uz audekla vedinājis domāt, ka atradumam varētu būt nopietna pievienotā vērtība.

Aizdomas apstiprinājušās: “Papētot uzmanīgāk, pamanīju, ka uz audekla ir paraksts: J. Belte. Gleznošanas gads gan nav norādīts, taču Jānis Belte ir zināms mākslinieks. Viņš dzimis 1893. gadā, bet miris 1946. gadā. No 30. gadu vidus dzīvojis un gleznojis Liepājā. Bijis pirmais lībiešu izcelsmes gleznotājs ar vārdu.”

Viktors Birze zina stāstīt, ka līdz mūsdienām saglabājušies 18 J. Beltes darbi: “Tikai daži no tiem atrodas Liepājas muzejā. Pārsvarā tie ir mākslinieka zīmējumi – viņš savulaik strādājis arheoloģiskās ekspedīcijās. Gleznu saglabājies maz. Dažas ir privātajās kolekcijās, vēl dažas Ventspils muzejā un Lībiešu informācijas centrā Kolkā.”

Pēc Viktora Birzes stāstītā, atrastā glezna ir ainava: “Attēlots ir vakars – redzamas lauku mājas un apaļš pilnmēness. Jāņa Beltes darbos dominējis naivisms.”

SIA “Liepājas RAS” sabiedrisko attiecību speciālists skaidro, ka uzņēmums iecerējis sazināties ar speciālistiem, lai konsultētos, kā rīkoties, lai atrastais mākslas darbs tiktu atjaunots: “Tādu vērtību nevar atstāt nesakārtotu vai nodot aizmirstībai! Viennozīmīgi glezna jārestaurē!”

Atkritumu apsaimniekošanas poligona darbinieki lēš, ka glezna gružos nonākusi, kad kāds remontējis vecu dzīvokli. “Šis nav pirmais gadījums, kad, veicot mājokļos remontu, atkritumos tiek izsviestas vērtīgas lietas,” pēc pieredzes stāsta Viktors Birze. “Muzejā šādā ceļā nonāk ievērojamas vērtības.”