Īrgandõks / Suggimizt / 2011

2010. gada Literatūras balvas par mūža ieguldījumu ieguvējs KNUTS SKUJENIEKS ir izveidojis unikālu dzejas krājumu – viena dzejoļa tulkojumus 33 valodās, to skaitā angļu, franču, baltkrievu, krievu, spāņu, vācu, grieķu, lībiešu, igauņu, zviedru, bulgāru, itāļu, slovēņu, angļu, horvātu, nīderlandiešu, poļu, maķedoniešu, franču, norvēģu, dāņu, īslandiešu, turku, čehu, leišu, arābu, gruzīnu, ebreju (ivrita), armēņu, ķīniešu valodā u.c.

PogaTas ir Mordovijā, padomju koncentrācijas nometnē 1964. gadā sarakstīts visnotaļ intīms dzejolis, taču tā rezonanse ir pārsteidzoši plaša. Paša autora vārdiem: „Tas bija veltījums manai sievai. Bet tad, kad es vēlāk šo dzejoli lasīju Stokholmā, Parīzē, Krakovā un citur, no klausītāju atbalss sapratu, ka tas nepieder tikai mums abiem.” Šai dzejai pēc publikācijas 1990. gadā sekoja tulkojums pēc tulkojuma, un tādējādi doma apvienot šos draudzības un līdzpārdzīvojuma lieciniekus vienotā grāmatiņā likās pašsaprotama.

Grāmatiņa ir apsveikums dzejniekam 75. jubilejā. Autors to veltījis visiem pasaules politieslodzītajiem. Dzejoli “Poga” uz lībiešu valodu atdzejojis Valts Ernštreits.