Īrgandõks / Suggimizt / 2010

LĪVU KARAVĪRA ZOBENA NOSLĒPUMS

Ligita Beitiņa, TMR Krājuma un izglītojošā darba daļas galvenā speciāliste

26/04/2010

Sākot vasaras sezonu, Turaidas muzejrezervāta ekspozīciju „Gaujas lībieši Latvijas kultūrvēsturē” papildinās jauns eksponāts – Turaidas līvu karavīra zobens.

12. gadsimta ierocim tika veikta konservācija, kas sniedza iespēju apjaust senlietas nozīmi un vērtību un kuras laikā uz zobena roktura atklājās mums līdz šim nezināmi ornamenti.

LÄ«bieÅ¡u zobens no TuraidasKonservācijas un restaurācijas galvenais uzdevums ir paglābt senlietas no bojāejas un pagarināt to mūžu. Gadsimtiem ilgi guļot zemē, senie priekšmeti atrodas nemainīgos apstākļos un ir it kā iekonservēti. Arheoloģisko izrakumu laikā, izņemti no zemes, tie saskaras ar gaisu un strauji bojājas: dzelzs priekšmeti pārklājas ar rūsu, bronzas – ar patīnu. Nepieciešamas īpašas zināšanas, precīzs un rūpīgs restauratora darbs, lai senlieta atgūtu iepriekšējo izskatu. Dažkārt konservācijas rezultātā zem gadsimtu sārņiem atklājas pārsteidzošas lietas – līdz tam nesaskatāmas rakstu zīmes, ornamenti, inkrustācijas vai citas detaļas.

Tā notika arī ar 12. gadsimta līvu karavīra divasmeņu zobenu, kurš bija klāts ar biezu rūsas kārtu. Pēc konservācijas muzeja speciālisti uz roktura pogas un šķērša pamanīja ornamentu no cilpveidīgām vijām. Ornaments veidots no ļoti plānām sudraba stieplītēm, kas iestrādātas dzelzī. Šāds rotājums un zobena roktura forma raksturīga skandināvu tipa zobeniem, kādi lietoti ap 11.-12. gadsimtu Daugavas un Gaujas lībiešu apdzīvotajās zemēs. Tie galvenokārt ir tā laika sabiedrības augstākā slāņa – novadu valdnieku, karadraudžu locekļu un tirgotāju – ieroči un reprezentācijas priekšmeti. Veicot arheoloģiskos izrakumus, vairāki līdzīgi zobeni atrasti Turaidas, Siguldas un Krimuldas lībiešu novados, tāpat arī Rīgā un radniecīgo Daugavas lībiešu zemēs mūsdienu Salaspils un Ikšķiles apkaimē.

Konservētais līvu karavīra zobens papildinās Turaidas muzejrezervāta ekspozīcijas „Gaujas lībieši Latvijas kultūrvēsturē” tēmu par Turaidas lībiešu un krustnešu cīņām 12./13. gadsimta mijā. Apmeklētāji ar ekspozīciju un unikālo zobenu var iepazīties Turaidas muižas dārznieka mājā pēc 1. maija.