Īrgandõks / Suggimizt / 2010

AICINA ATKLĀT SLĪTERES DĀRGUMUS

Elīna Kalēja

06/06/2010

„Lauku ceļotājs” aicina šovasar apceļot Slīteres nacionālo parku, lai izzinātu un iepazītu Slīteres dabas unikalitāti un vietējo iedzīvotāju – lībiešu kultūru un tradīcijas. Ar šādu mērķi 12. jūnijā tiek organizēta Slīteres ceļotāju diena, kad būs iespēja gan ceļot profesionālu gidu pavadībā (bez maksas), gan iepirkties vietējo ražotāju un amatnieku tirgū, gan baudīt koncertu ar lībiešu mūziku un valodu.

SlÄ«teres bÄka„Lauku ceļotājs” ir izstrādājis deviņus jaunus ceļojumu maršrutus Slīteres nacionālajā parkā, kas dod iespēju apceļot parku un izzināt skaistākās, nozīmīgākās un unikālākās vietas. Turklāt ceļošanai var izvēlēties ceļošanas veidu: ir īpaši izstrādāti maršruti velobraucējiem, laivotājiem, kājāmgājējiem, autobraucējiem un tiem, kam interesē uzzināt vairāk par dzīvnieku un putnu dzīvi. Daži maršruti ir sagatavoti speciāli šai dienai (“Meklējot garāko koka dzelzceļa tiltu”, “Daba degumā – mežs un purvs 20 gadus pēc degšanas”, “Iepazīsim “Ziemeļu lietus mežus”, “Jūrā ar zvejnieka laivu”). Kopumā 14 dažādus maršrutus pēc individuālas izvēles varēs iziet profesionālu gidu, kas ir labākie Slīteres maršrutu pārzinātāji, pavadībā (bez maksas).

Paralēli ceļošanai 12. jūnijā bez maksas vai ar īpašām atlaidēm varēs apmeklēt dažādus atvērtos objektus, piemēram, starptautiskā tūrisma  filmu festivāla “Tourfilm – Rīga 2010″ laureāti filmu ” Burinieku gadsimts”, fotogrāfa Jāņa Medņa fotoizstādi, Šlīteres bāku, Šlīteres dabas takas, lībiešu tautas namu Mazirbē, meža dzīvnieku ragu muzeju, mobilo pirti u.c.

Pasākums tiks noslēgts ar svētku koncertu, kura laikā dzirdēsiet gan senas lībiešu tautasdziesmas, aranžētas mūsdienīgā skanējumā ar džeza un etnomūzikas intonācijām, ko izpilda talantīgākie lībiešu jaunieši, gan lustīgas un trakulīgas zvejnieku sievu dziesmas, ko izpilda dzīvespriecīgas un optimistiskas dāmas labākajos gados.

Slīteres ceļotāju diena sola daudz piedzīvojumu: būs iespēja iejusties rūdīta ceļotāja ādā, ēst Kurzemē gardākos sklandraušus un zivju zupu “Kalā pivād” (lībiski – zivs svētki), baudīt vietējo lībiešu viesmīlību, valodu un mūziku, pacienāt sevi ar Užavas alu un piedalīties dažādās loterijās. Informācija un programma: www.celotajs.lv/sliteresdiena

Kā atzīst viena no pasākuma organizatorēm, Asnāte Ziemele, „Lauku ceļotāja” prezidente: “Slītere katram spēj piedāvāt kaut ko savu – tā ir viena no Latvijas apburošākajām vietām, kur sastopama gan bagāta dzīvnieku, putnu un augu valsts, gan arī krāšņs kultūrvēsturiskais mantojums un īpaši viesmīlīgi cilvēki. Šī teritorija vēl ir tik maz izzināta un patiešām spēj mūs pārsteigt. Atdzīšos, ka esmu iemīlējusies Slīterē. Un varu droši teikt ikvienam ceļotājam – Slītere neatstāj vienaldzīgus.”

„Lauku ceļotājs” organizē Slīteres ceļotāju dienu sadarbībā ar Dundagas novada domi un Slīteres nacionālā parka administrāciju EK Life programmas finansētā projekta „Vides politikas un pārvaldības priekšlikumu izstrāde, demonstrējot tūrisma attīstības ieguvumus vides, sociālajā un ekonomikas jomā Slīteres nacionālajā parkā (LIFE07 ENV/LV/000981)” ietvaros. Tajā izstrādāti gan tūrisma maršruti, gan brīvdabas stendi, gan arī jaunais Slīteres tūrisma ceļvedis, kas tiks dāvināts visiem ceļotāju dienas dalībniekiem.

Kā saka Juris Smaļinskis, Slīteres ceļveža autors: “Šajā izdevumā ir apkopotas ne tikai praktiskas norādes, maršruti un informācija ikvienam ceļotājam, kas dodas uz Slīteri, bet arī dažādas leģendas un nostāsti, ko man atklāja vietējie iedzīvotāji. Man šī ceļveža veidošana bija kā unikāls ceļojums cauri Slīterei – gan ģeogrāfiski, gan laikā.”

Lielu ieguldījumu pasākuma organizēšanā sniedz sadarbības partneri, atbalstītāji un vietējie iedzīvotāji, kas kopā ar Lauku ceļotāju aktīvi piedalās Slīteres ceļotāju dienas organizēšanā.