Īrgandõks / Suggimizt / 2009

PĀLĒ MOSTAS VIDZEMES LĪBIEŠU ATVASES

Jānis Mednis

26/07/2009

Jūlija sākumā netālu no Pāles, skaistā dabas ielokā pie Svētupes krastiem Vidzemes lībiešu jaunās atvases piedalījās nometnē Tšītšōrlinkizt, mācoties līvu valodu, zīmējot un veidojot lībiskus ornamentus, dejojot senus dančus. Katru vakaru bija kāda prezentācija, koncerts, vēstures izklāsts, folkloras tradīcijām veidots stāsts vai vienkārši lībiešu valodas mācīšanās spēles ar līmējamām lapiņām.

Nometne PaleVeselu nedēļu Julgi Staltes vadībā tika organizēts radošs nometnes darbs. Ieva Vanaga pasniedza mākslu un zīmēšanu, Jānis Mednis lībiešu valodu, aktīvie līvu jaunieši Pēteris Dambergs un Jānis Erdmanis lieliski strādāja par nometnes audzinātājiem. Pāles un Limbažu skolotājas: Sandra Pūcīte, Margita Kārnupe, Ināra Pilskunga ar patiesu pašatdevi nodrošināja praktisko nometnes gaitu.

Vakaru lekcijas vadīja: Dāvis Stalts, Jānis Mednis, Julgi Stalte, un folkloras kopa Delve.

Nometnes veiksmes noslēpuma atslēga bija saliedētais komandas darbs,  informatīvi un emocionāli bagātā programma un visu notikumu papildinošā saikne. Katrs rīts sākās ar rīta rosmi, apgūstot vingrošanas terminoloģiju lībiski- ikš, kakš, kuolm…, tad Julgi Staltes rīta saules rituālu ar lībiešu vārdiem- minā sinnõn āndab pǟva jõudõ.

Emocionālā virsotne tika sasniegta nometnes noslēguma vakarā, kad uz svinīgo noslēgumu bija ieradušies bērnu vecāki, Zoja un Edgars Sīļi, līvu jaunieši un ansamblis Nurmorkestõr, kurš sniedza koncertu. Ar asarām acīs varēja piedzīvot patiesu laimes sajūtu par to, kas ir izdevies tikai vien nedēļas laikā, sākot visu no nulles.

Tšītšōrlinkizt pozitīvā rezonanse radīja ideju par lībiešu valodas mācīšanu Pāles skolā, jo ļoti nepieciešama un pieprasīta bija tālākā valodas mācīšanās iespēja vietējā skolā.

Kā pierādījums par nometnes veiksmīgu rezultātu ir Vidzemes lībiešu bērnu- jauniešu profili portālā draugiem.lv, kuros daudzi zem saviem portretiem lepni ir ierakstījuši: minā um līvli, min nim um knaš profīl, Līvõmō, min nim um…

Izcils savas identitātes apzināšanās piemērs. Bravo Tšītšōrlinkizt!