Īrgandõks / Suggimizt / 2009

Esam izveidojuši suvenīru sadaļu portālā Livones.lv. Tajā mēs piedāvājam lībiešu suvenīrus un dodam arī mājienus par vietām, kur tos iegādāties. Līdztekus suvenīriem esam ievietojuši informāciju par dažiem izdevumiem, kurus arī ir iespējams iegādāties.

NP veikals logoKā daudziem tas jau zināms, bet dažiem varbūt vēl nē, pirms kāda laika ir parādījušies un kļuvuši pieejami lībiešu suvenīri. Tos izgatavo, moderni izsakoties, vismaz 50% lībiešu kapitālam piederošs uzņēmums – SIA NicePlace.

Pirmo reizi plašāk lībiešu suvenīri parādījās vēl 90. gadu vidū, un tie bija T krekli, tostarp nu jau leģendārais „Līvõ Republik” T krekls, kura idejas un dizaina autors ir Valts Ernštreits. Pēc ilgāka pārtraukuma, nodibinoties uzņēmumam NicePlace,  lībiešu suvenīru izgatavošana atsākās un 2006. gadā tie bija atkal pieejami Līvu svētkos Mazirbē. Kopš tā laika suvenīri atrodami arī Kolkasraga informācijas centrā.

No 2009. gada novembra lībiešu suvenīri un citas ar lībiešiem saistītas lietas, tostarp Līvõ kultūr sidām veidotie izdevumi, lentītes lībiešu karoga krāsās un šis tas cits atrodams arī NicePlace veikalā Vecrīgā, Laipu ielā 5. Turpat pieejams arī plašs dažādu citu izstrādājumu klāsts, piemēram, Staiceles audēju izgatavotie kosas paklājiņi, „Latgolys Republikas” krekli, karte „Apceļo dzimto zemi”, krūzītes, nozīmītes un magnētiņi ar latviešu (un arī lībiešu un latgaļu) etnogrāfiskajiem rakstiem. Ar NicePlace un tās ražotajām lietām iespējams tuvāk iepazīties mājas lapā (miniet trīs reizes kādā 🙂 www.niceplace.lv

NP veikals 2NicePlace aktīvi sadarbojas arī ar Līvõ kultūr sidām, kopīgi veidojot un piedaloties dažādos projektos. Svarīgākais kopdarbs 2008. gadā bija Dziesmu un deju svētku gadatirgū Vērmanes parkā organizētais lībiešu informācijas centrs (tuvāk par šo projektu lasiet šeit) , kura darbības laikā portāla Livones.lv apmeklējums, kurš jau tā nav nekāds mazais, pieauga aptuveni 5 reizes, turklāt projekta ietvaros Vērmanes parka estrādē notika arī lībiešu mūzikas koncerts (koncerta galeriju varat apskatīt šeit).

SIA NicePlace ir tālajā 2006. gadā dibināts Latvijas uzņēmums, kas nodarbojas ar dažādu tādu lietu veidošanu, kas paņemamas līdzi vai dāvināmas draugiem kā atgādinājums un piemiņa par Latviju. NicePlace cenšas atveidot un parādīt Latviju tādu, kādu to redz – skaistu, dažādu, atsaucīgu un vienkārši – jauku vietu. Vairāk par NicePlace un produkciju mājas lapā.