Īrgandõks / Suggimizt / 2007

No 19. līdz 22. jūlijam Ventspils rajona Miķeļtornī notika ceturtais lībiešu valodas runātāju seminārs – nometne „Rāndateātõr” (Krasta teātris). To rīko Lībiešu kultūras centrs sadarbībā ar Tartu Universitāti, saņemot Īpašu uzdevumu ministra integrācijas lietās sekretariāta finansiālu atbalstu.

No apmēram trim desmitiem lībiešu valodas runātāju pasaulē Miķeļtornī pulcēsies vairāk nekā puse, kas pārstāvēja Igauniju un Latviju. Dalībnieku skaitā būs Tartu Universitātes igauņu valodas un igauņu valodas dialektu profesors Karls Pajusalu, Tartu Universitātes emeritētais profesors, Starptautiskās lībiešu draugu biedrības priekšsēdētājs, ilggadējais lībiešu valodas pētnieks Tīts Reins Vītso, Latvijas Vēstures institūta pētniece Renāte Blumberga un citi lībiešu valodas zinātāji. Valodas nodarbības vadīja tartu universitātes doktorants Valts Ernštreits.

Nometnē notika ne tikai nodarbības lībiešu valodas zināšanu papildināšanā un praktiskajā lietošanā, kas ir nepieciešamas, lai izzūdošo valodu uzturētu dzīvu, bet arī tapa jau tradicionālais iestudējums lībiešu valodā, kura pirmo un vienīgo izrādi Miķeļtorņa iedzīvotāji varēja noskatīties 21. jūlija vakarā. Iepriekšējos gados nometnes dalībnieki tulkoja un iestudēja Herberta Dorbes un Ulda Krasta lugu fragmentus, bet šoreiz izrādīja Mārtiņa Zīverta pirms 70 gadiem  sarakstītās lugas „Kolka” pirmās četras ainas, ko noskatījās pāri par 30 ciema iedzīvotāju.