Sākums / Norises / 2014

Lätimaal Ventspilsis lõppes hiljuti Ventspilsi liivlaste ühingu Rānda korraldatud seitsmekuuline liivi keele kursus. Kursus algas 2013. aasta oktoobris ning kestis tänavu aprillini, rahaliselt toetas seda Ventspilsi linnavolikogu.

Kokku saadi kaks korda kuus õpetaja Zoja Sīle juhendamisel. Kursusel osales 10–15 kuulajat, enamasti Ventspilsi liivlaste ühingu aktivistid ning ansamblite Rāndalist ja Kāndla liikmed.

Zoja Sīle õpetas liivi keelt nii, et kursuse lõpuks võiksid õpilased osata rääkida lühidalt elulistel teemadel. Sīle sõnul on liivi keele õppimine väga oluline. “Me ei vaja mitte ainult teaduslikku tööd ja kirjeldusi, vaid ka lugemist, tõlkimist ja liivi keeles rääkimist. Kahjuks on liivi keel kaotanud oma rolli suhtlemisvahendina, aga nii kaua, kui Ventspilsi liivi aktivistid tahavad õppida oma esivanemate keelt, kuni nad laulavad ansamblites Rāndalist ja Kāndla, loevad ja tõlgivad tekste, mõtlevad välja ristsõnu ja tahavad pidevalt õppida midagi uut, püsib liivi keel veel elus,” ütles ta.

Projekti korraldajad avaldasid tänu Ventspilsi linnavolikogu liikmetele ja selle juhatuse esimehele Aivars Lembergsile isiklikult liivi keele kursuste toetamise eest.