Sākums / Norises / 2011

JUMMALA NALJAKALT KIRJUTATUD!

Tuuli Tuisk

06/04/2011

Keelepäev Kilingi-Nõmme gümnaasiumis 2Liivi keele ja kultuuri aasta raames toimusid märtsikuus toredad liiviteemalised üritused Pärnus, Kihnus, Manijal ja Kilingi-Nõmmes. Kõigepealt kuulutati 17. märtsil Metsapoole põhikoolis õpilastele välja K. Stalte aabitsa illustratsioonide konkurss. Pärnus Uue Kunsti Muuseumis toimus samal päeval liivi õhtu, kus kõnelesid TÜ professor Karl Pajusalu ja doktor Valt Ernštreit. Kihnukeelsete laulude kõrval lauldi ka liivikeelseid laule. Järgmisel päeval sõideti üle jää Kihnu saarele, kus toimus sarnane üritus Kihnu muuseumis ja spontaanne lisaüritus Manijal.  

Keelepäev Kilingi-Nõmme gümnaasiumis 1Meie koos Annika Kilgi (Emakeele Seltsist) ja Miina Norvikuga (TÜ doktorant) käisime 18. märtsil keelepäeval Kilingi-Nõmme gümnaasiumis. Emakeele Seltsi eestvõttel korraldatud keelepäeval rääkisime õpilastele-õpetajatele taas liivlastest ning Kuramaa liivi ja salatsiliivi keelekujudest. Tahame siinkohal jagada oma ülimalt positiivseid emotsioone! Vastuvõtt koolis oli äärmiselt soe ja südamlik! Pärast kahte ettekannet gümnaasiumi ja põhikooli õpilastele tegime „äkkvisiite” algklasside tundidesse, kus lasime lastel ära arvata, mis keeles me nendega räägime. Öelge nüüd, et lapsed ei saa liivi keelest aru!Keelepäev Kilingi-Nõmme gümnaasiumis 3 Meie liivikeelsele küsimusele „Kui täddõn siz lǟb?” vastati ühehäälselt (ilma, et oleksime neile küsimust tõlkinud), et hästi! Pärast õpilastele liivikeelse tervituse „Tēriņtš!” õpetamist (lastele arusaadavamas kirjaviisis) tervitati koridori peal kõiki vastutulijaid liivi keeles (tekitades õpetajates meeldivat hämmingut ja segadust). Nii et päev Kilingi-Nõmme koolis oli väga vahva ja huvitav! Nüüd teatakse Kilingi-Nõmmes kindlasti, kes olid liivlased. Samuti kuulutasime ka siin koolis õpilastele välja K. Stalte aabitsa illustratsioonide konkursi, millest suure õhinaga kinni haarati

Keelepäev Kilingi-Nõmme gümnaasiumis 4„Tere Annika, Tuuli ja Miina!

Suur tänu toreda ettekande eest meie koolis. Kuulsin juhtumisi pealt ka vanemate õpilaste omavahelist keskustelu ja selle järgi teie loeng meeldis neile (“…täitsa norm värk oli, jummala naljakalt kirjutatud, aga tegelt oli aru saada küll…”), samuti tulid algklassiõpilased (ennustatult) elevil teatama, et nendega liivi keeles räägiti ja nemad ei saanud aru ja täitsa raske oli jne. Ka meie õpetajad, kellel oli võimalus ettekannet kuulata, olid rahul, sest leidsid, et väga huvitavat kuulamist-vaatamist oli parasjagu ning kiitsid häid lektoreid. Soovime teile kõigile toredat tegusatKeelepäev Kilingi-Nõmme gümnaasiumis 5 kevadet ja edu liivi kultuuri hoidmisel!

Kilingi-Nõmme õpetajate nimel Ly”