Sākums / Norises / 2010

RIŠTI RÄŠTI AUTORITELE HEIDETAKSE ETTE PLAGIAATI

Džeina Tamuļeviča, Diena.lv

06/02/2010

Allpool avaldatud artikkel ei oma mingit seost Liivlaste Sõprade Ühinguga ega peegelda selle seisukohti. Artikkelt on avaldatud portaali Livones.lv käesoleva peatüki all üksnes seetõttu, et siin on loodud võimalus eestikeelse informatsiooni avaldamiseks. Lugupidamisega, portaali Livones.lv toimetus.

Eurovisiooni rahvusliku finaali kaasatud laul “Rišti rašti” on plagiaat, teatas agentuurile LETA folkloori sõprade rühma “Skandinieki” juht, muusik ja liivlaste liidu aktivist Julgī Stalte. Laulu helilooja Raimonds Tiguls küll eitab seda väidet, viidates, et ühiselt selle teksti autori Valts Ernštreitsiga on kirjutanud laulu “nullist”. Pakume ka Diena.lv kasutajatel tutvuda nii mõlema kompositsiooniga, kui ka veel ühe lauluga R.Tigulsi soovitusel.

J.Stalte on avaldanud, et on saanud kirja laulu autorilt eesti pastor Jaan Leppikult, kes on väitnud, et Tiguls on kopeerinud tema aastal 1991. kirjutatud laulu “Maarja kuld” meloodia teise osa üks ühele, kasutades selle oma laulus.

Julgi Stalte“Minu meeles on küllaltki ebaaus kasutada teise autori heliloomingut oma loominguna. Konkursile esitatud meloodia kattub väga originaalsega. Selleks, et kontrollida, kas see pole plagiaat, võiks seda vaadata läbi komisjon, mõlemaid lindistusi läbi kuulates,” ütles Stalte. Ta ka jutustas, et J.Leppiks on alati huvi tundnud liivlaste tegevuste vastu ning teada saades, et Läti Eurovisiooni rahvuslikus finaalis osaleb liivikeelne laul, otsinud üles vastava kodulehe, kus laulu kuulata, ja kuulnud oma laulu. Stalte arvates teavad nii Tiguls kui ka Ernštreits originaalset laulu, sest seda laulu oli tavaks laulda liivi noorte poolt.

Tiguls on agentuurile LETA väljendanud oma arusaamatust selliste etteheidete osas, tunnistades, et talle heidetakse esimest korda ette plagiaati. Helilooja ütles, et Eesti versioonis pole ta laulu kuulnud, kuid liivi tüdrukutelt, kellega kunagi mänginud koos, on kuulnud laulu, mille tüdrukud olevat esitlenud eesti rahvalauluna. Vestluses portaaliga Diena.lv viitas R.Tiguls samuti, et J.Leppik peaks pigem rohkem muretsema ühe tuntud Vene laulja Boris Grebenštšikovi poolt kirjutatud kompositsioonide üle.

Laulu “Rišti räšti” helilooja rõhutas, et harmoonia ja rütmi seisukohalt pole tema poolt kirjutatud laulu liivi tüdrukute poolt esitatud lauluga mingit sarnasust. Tigulsi sõnul on rahvamuusika iseärane sellega, et kasutatakse vähe noote, seega sarnasust saab näha paljudes vanades rahvalauludes.

Laule saavad huvilised kuulda siin.