Start page / Events / 2019

Baibas Dambergas grafikas izstāde

Livones.net

18/01/2019

No 22. janvāra līdz 16. februārim Rīgas Centrālajā bibliotēkā (Brīvības ielā 49/53, 2. stāvā) būs apskatāma Baibas Dambergas grafikas izstāde “es un citi es”.

Baibas Dambergas grafikās vērojamas dažādas emocionālās nokrāsas – gan apcerīgs dabas vērojums, gan ironijas un groteskas saspēle, dažbrīd dramatisms. Tie ir spoguļi, kuros vīd mākslinieces dažādie “es”. Tā nebūt nav tikai metafora vien, jo grafikas īpatnība un priekšrocība ir tehniku daudzveidība, kas dod iespēju attēlu pavairot ar klišejas starpniecību, ko veido spoguļattēlā. Izstādē eksponēto darbu lielākā daļa ir oforti un kologrāfijas, kas tapuši šajā gadsimtā.

Tuvākā no grafikas tehnikām māksliniecei ir oforts, iecienītākais formāts – miniatūra, kur koncentrētā veidā vistiešāk var iekodēt darba ideju, fiksēt mirkļa noskaņas trauslumu. Darbietilpīgais oforta tapšanas process prasa nedalītu uzmanību, un vienlaikus tā ir visai maģiska nodarbe, kas aizved citā realitātē un varbūt pie visīstākā “es”. Kologrāfijas tehnikā aizraujošākais ir improvizācija, eksperimenti ar dažādiem materiāliem, arī riska un azarta moments, jo rezultāts nekad nav prognozējams pilnībā. Atliek vien ļauties intuīcijai un  praktiskajai pieredzei. Izstādē redzamie kologrāfijas darbi veidoti, par klišejām izmantojot dažādu faktūru virsmas – foliju, ādu, skārda plāksnītes, monētas, stieples, kabatas pulksteņu detaļas u.c.

Baiba Damberga “Mirklis” I – IV, oforts, 2010.

 

Baiba Damberga dzimusi 1957. gadā Sīkragā. Profesionālo mākslas izglītību ieguvusi Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā un Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļā. Izstādēs Latvijā un ārzemēs piedalās kopš 1983. gada. Personālizstādes notikušas Latvijā, Igaunijā un Somijā. Latvijas Mākslinieku savienības biedre kopš 2000. gada. Kopš 2010. gada darbojas biedrībā “Oforta ģilde”. Strādājusi grāmatu un preses grafikā. Kopš 2005. gada strādā par zīmēšanas un grafikas skolotāju Nacionālo Mākslu vidusskolas J. Rozentāla  mākslas skolā.

Ilgus gadus Baiba Damberga aktīvi darbojusies lībiešu kultūras norisēs. Organizējusi lībiešu izcelsmes mākslinieku izstādes (1994–2011), publicējusi apceres par lībiešu mākslas parādībām (Lībiešu gadagrāmata, mēnešraksts “Līvli”, rakstu krājums “LĪBIEŠI. Vēsture,  valoda un kultūra”). Kā dzejoļu autore iekļauta lībiešu dzejas izlasē “Es viltīgāks par tevi, menca!”, krājumā “Kā iznirst lībieši”, triju autoru mūsdienu lībiešu dzejas krājumā “Trillium” lībiešu un angļu valodā.