Start page / Events / 2013

„Rāndalist” Tallinas Vecpilsētas dienās

Ausma Ernestovska, ansambļa „Rāndalist” vecākā

13/06/2013

Ventspils lībiešu ansamblis „Rāndalist” XXXII Tallinas Vecpilsētas dienu svinību laikā sniedza vairākus koncertus. Pirmais no tiem 4. jūnijā notika Bastiona dārzā, kur ventspilnieces uzstājās kopā ar Latviešu Nacionālās kultūras biedrības Igaunijā folkloras kopu „Rēvele”. Savukārt 5. jūnijā ventspilnieki uzstājās Tallinas Rātslaukumā, kur stundu garā koncertā dziedāja dziesmas un lasīja dzeju lībiešu valodā. Koncertu muzikālo pavadījumu ansamblim nodrošināja Rasma un Kaspars Petmaņi, kuri, spēlējot vijoli un akordeonu, ne tikai gādāja par krāšņu muzikālo noformējumu, bet arī uzņēmās ansambļa vadītāju lomu. Abos koncertos Ventspils lībiešu ansambļa „Rāndalist” sniegums bija klausītāju  novērtēts, kā arī atzinīgus vārdus izpelnījās dziedātāju krāšņie lībiešu tautastērpi.

Ventspils dziedātājas laipni tika uzņemtas Latvijas vēstniecībā Igaunijā, kur viņas Latvijas vēstniekam nodeva sveicienus no Ventspils, sniedza nelielu koncertu vēstniecības darbiniekiem un atstāja ierakstus viesu grāmatā.

Tallinas Vecpilsētas dienu laikā lībiešu ansambļa „Rāndalist” dziedātājas viesojās Latviešu Nacionālās kultūras biedrības Igaunijā folkloras kopas „Rēvele” vadītājas Lauras Šmidebergas radošajā darbnīcā, kurā Laura gatavo autentiskas stikla krelles, kuras 11.–12. gs nēsājušas lībietes, kā arī citas stikla rotas.

Par iespēju uzstāties koncertos Tallinā Ventspils lībiešu ansambļa „Rāndalist” dziedātājas saka vislielāko paldies Ventspils pilsētas domei – īpaši Ilzei Buņķei, Kultūras centram – īpaši Valdai Gulbei un Gundegai Buķelei, kā arī  Latviešu Nacionālās kultūras biedrībai Igaunijā – īpaši Laurai Šmidebergai un Jurim Žīguram.