Start page / Events / 2012

Igaunijas prezidentam Tomasam Hendrikam Ilvesam, kurš 5. jūnijā ar vilcienu ieradīsies triju dienu valsts vizītē Latvijā, paredzēts izrādīt arī Kolkas ragu un Slīteres bāku, informē prezidenta Preses dienests.

Igaunijas prezidentu un viņa dzīvesbiedri Evelīnu Ilvesu iecerēts sagaidīt pie Rīgas pils plkst. 14.30. Pēc tam sekos tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, bet kopīgā preses konference plānota plkst. 16.05. Tradicionāli valsts vizītēm abi prezidenti noliks ziedus pie Brīvības pieminekļa. Paredzēts nolikt ziedus pie Latvijas pirmā prezidenta Jāņa Čakstes pieminekļa Meža kapos, bet dienu noslēgs ar vakariņām Mazajā ģildē.

Vizītes otrajā dienā, 6.jūnijā, paredzēts Latvijas un Igaunijas biznesa forums, kurā uzrunas teiks abu valstu prezidenti. Ilvess apmeklēs Igauņu pamatskolu, tiksies ar Saeimas spīkeri Solvitu Āboltiņu, premjeru Valdi Dombrovski un Rīgas mēru Nilu Ušakovu, kā arī studentu korporāciju “Austrums”. Vakarpusē uz prāmja “Tallink” paredzēta pieņemšana par godu Igaunijas prezidenta vizītei.

Savukārt ceturtdien, 7. jūnijā, Ilvess dienu iesāks, noliekot ziedus pie igauņu dzejnieka Kristiāna Jāka Pētersona pieminekļa Pokrova kapos, bet pēc tam viņš kopā ar Bērziņu dosies ārpus Rīgas, apmeklējot Līvu kultūras centru “Kuolka” (paredzēts 14.10) , Kolkas ragu (14.50), Lībiešu tautas namu Mazirbē (15.40) un Slīteres bāku.

Ilvess un viņu pavadošā delegācija valsts vizītē uz Latviju dosies ar vilcienu, otrdien pulksten 7.35 izbraucot no Tallinas Baltijas dzelzceļa stacijas. Oficiālā amatpersonu delegācija, uzņēmēji un žurnālisti uz Rīgu dosies divos Igaunijas valstij piederošās dzelzceļa kompānijas “Edelaraudtee” ātrvilciena vagonos. Līdz Tartu vilciens apstāsies visās ierastajās pieturās, bet pēc tam tas pieturēs Valgā, un pulksten 13.32 dīzeļvilciens ieradīsies Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā.
Valsts vizītes laikā Ilvess vēlas uzsvērt abu tuvo kaimiņvalstu un sadarbības partneru komunikācijas nozīmi, par prioritāti izvirzot dzelzceļa līnijas “Rail Baltica” projektu, kas paredz, ka sliežu ceļš ies no Somijas galvaspilsētas Helsinkiem caur visām trim Baltijas valstīm un Poliju līdz Vācijas galvaspilsētai Berlīnei. “Rail Baltica” projektu atbalsta Eiropas Komisija, un tā ir nozīmīgākā iniciatīva Baltijas valstu sadarbībā.