Start page / Events / 2010

 22. janvārī Latvijas Televīzija darīja zināmas «Eirovīzijas» nacionālās atlases finālam izvirzītās 10 dziesmas. Citu dziesmu starpā finālā iekļuvusi Kristīnes Kārklas-Puriņas izpildītā un Raimonda Tigula komponētā dziesma “Rišti, räšti” ar lībiešu dzejnieka Valta Ernštreita sarakstītiem vārdiem lībiešu valodā.

Mēs priecājamies par to, ka lībiešu valoda pirmo reizi izskanēs šādā – lībiešu valodai neierastā vidē, un par to vien, ka, iespējams, daudziem Latvijas iedzīvotājiem būs iespēja pirmo reizi ieklausīties lībiešu valodas skanējumu. Mēs turēsim īkšķus par to, lai tāda pati iespēja tiktu cilvēkiem arī ārpus Latvijas robežām.

Dziesmu iespējams noklausīties šeit.

 

Īsas ziņas par dziesmas izpildītāju un autoriem:

KristÄ«ne KÄrkle-Puriņa

Kristīne Kārkle – Puriņa (1984) dzimusi un augusi Latgalē, Līvānos. Ilgus gadus dzied un spēlē folkloras kopā „Ceiruleits”, etnoroka grupā „Laimas muzykanti”, kas izdevuši CD „Gonam gona” un „Orkla bolss”. Pašlaik dzīvo Rīgā un ir JVLMA Etnomuzikoloģijas nodaļas 4.kursa studente. Aktīvi darbojas pedagoģijas jomā ne tikai Latvijā, strādājot par folkloras un tradicionālās vijoļspēles skolotāju, bet ir vadījusi tradicionālās mūzikas nodarbības arī ASV, Kanādā un Austrālijā.

Kā vijolniece un dziedātāja piedalījusies dažādās teātra izrādēs, tostarp izrādē „Drakula. Dēmoni” Latvijas Nacionālajā teātrī (rež. Regnārs Vaivars), kā muzikālās daļas vadītāja. Aktīvi koncertē dažādos festivālos Latvijā un pasaulē.

Sadarbojoties ar komponistu Valtu Pūci ierakstīts albums „Šaizemē/Taizemē”, bet jaunākais veikums ir muzikālais projekts CD „Es arī” kopā ar pasaulē zināmo etnodžeza trio „The Shin” (Gruzija).

Raimonds Tiguls zināms kā ambientās un elektroakustiskās mūzikas pārstāvis, teātra mūzikas sacerētājs, vairāku CD autors un producents.

Dzimis 1972. gada 5. decembrī Talsos. Mācījies Talsu bērnu mūzikas skolas klavieru klasē, bet Ventspils mūzikas vidusskolā – mūzikas teorijas nodaļā. Kompozīciju apguvis Latvijas Mūzikas akadēmijā pie prof. Pētera Plakida.

Raimonds TigulsSaņēmis vairākas Mūzikas ierakstu Gada balvas – 2006. gadā nominācijā “Labākais mūsdienu tautas mūzikas albums” (par albumu “Zils. Balts. Zaļš”), savukārt nominācijā “Labākais instrumentālās, filmu vai teātra mūzikas albums” saņēmis balvu gan 2006. (“Zils. Balts. Zaļš”), gan 2003. gadā par albumu “Bay Lounge”.

Sacerējis mūziku Liepājas teātra izrādei “Pelnrušķīte”, LTV seriālam “Likteņa līdumnieki”, Lailas Pakalniņas filmai “Mārtiņš”, “Ludviga prodžekts” Dailes teātrī un citām.

Šobrīd Raimonds dzīvo Talsu novada Lībagu pagasta Mūrniekos, kur arī atrodas Latvijas un Eiropas mūzikas industrijā atpazīstamā studija „Moonlight Sound Design”. 2008. gada nogalē Latvijā citu izpratni par mākslu sintēzi ienesa viņa un Imanta Ziedoņa audiogrāmata „Epifānijas”, pirms dažiemgadiem – viņa sadarbībā ar diriģentu Māri Sirmo, orķestri “Sinfonietta Rīga” un kontrtenoru Sergeju Jēgeru veidotais albums „Dziesmiņās remdējos”.

11. starptautiskajā garīgās mūzikas festivālā 2008.gadā izskanēja Raimonda Tigula un Noras Ikstenas vērienīgais skaņdarbs „Dod, Dieviņi”.

Valts Ernštreits (1974) ir lībiešu izcelsmes dzejnieks un mākslinieks. 2003. gadā izdevis dzejas krājumu “Inter/rational”. Dzeja tulkota angļu, somu, igauņu, holandiešu, maķedoniešu, zviedru valodā.

Valts ErnÅ¡treits (Zane ErnÅ¡treite)Sastādījis lībiešu dzejas antoloģiju (Es viltīgāks par tevi, menca, izd. 1998. gadā), lībiešu – latviešu un latviešu lībiešu vārdnīcu (1999), studē Tartu Universitātes doktorantūrā, raksta doktordarbu par lībiešu rakstu valodu.

Viens no Līvõ Kultūr sidām (Lībiešu kultūras centra) izveidotājiem un Valsts ilgtermiņa mērķprogrammas “Lībieši Latvijā” autoriem.

Ilgstoši strādājis par tulku un tulkotāju. Patlaban viņš ir arī viens no SIA “NicePlace” izveidotājiem un tās direktors.