Start page / Events / 2022

Miķeļtorņa Jānim Erenštreitam – 80

Gundega Blumberga

16/06/2022

No Miķeļtorņa lībiešu dzimtas nākušajam, Mazirbē, Ventspilī un Rīgā skolotajam izcilajam diriģentam un skolotājam Jānim Erenštreitam pienākusi 80. dzimšanas diena. Vairāku Dziesmu svētku virsdiriģents un goda diriģents, Rīgas Doma kora skolas izveidotājs un zēnu koru kustības pamatlicējs Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris savu jubileju atzīmēs ar “Rīgas festivāla” programmā iekļautu koncertu 17. jūnijā Dzintaru koncertzālē. Lepojoties, ka mazā lībiešu zēna balstiņa ir aizskanējusi tik tālu, ka tajā klausījušās un klausās tautas, lībiešu kultūrtelpas portāls livones.net un sabiedriskās organizācijas sirsnīgi sveic jubilāru.

 

Jubilārs ar brāli Juri un māsām Daci un Ievu  Miķeļtornī.
Foto no Ievas Ernštreites krājuma

 

Pirms dzimšanas dienas aptaujājām Jāņa Erenštreita radiniekus, draugus, kādreizējos audzēkņus, vēlēdamies uzzināt, kā viņi raksturotu diriģentu, kuram pašam šķiet, ka viņam vairāk piederas vārds “skolotājs”.

* No vectēva Dāvida Švanenberga mantojis prātu, stāju un raksturu, no tēva Vilhelma un mammas Irmas – emocionalitāti, spēju saviļņoties par visu, kas skaists, un no visiem trijiem – muzikalitāti, radošu domu.

* Jānis nekad nav aizmirsis pirmos skolotājus – ne Rūdolfu Ermanbriku, kas skolas korī viņam atklājis kordziedāšanas brīnumu, ne Dzidru un Dzintaru Kļaviņus no mācību gadiem Ventspilī, mūzikas skolā. Visiem viņš atradis atzinīgus vārdus.

* Jānī allaž dzīvs ir pētnieka nervs – viņš atrod nozīmīgus sīkumus, detaļas, un mazas taciņas aizved uz saistošu atklāsmi par cilvēkiem un notikumiem.

* Jāņa mērķi bieži vien ir lielāki par tābrīža iespējām, taču iznākums ir pārsteidzošs. Tas attiecas gan uz zēnu koru kustību, gan Rīgas Doma kora skolu, gan Jāņa uzcelto pieminekli skolotāju skolotājam Jānim Cimzem “Kroņu pinējs”.

* Grūtībās nečīkst, bet bez lieka skaļuma kāpj pāri barjerām. Ieklausās citu viedokļos, novērtē, bet vārdos bieži skops. Neiecietīgs pret visu, kas paviršs, bet ar pietāti izturas pret dažādo, atšķirīgo vai pat nepieņemamo.

* Dāsns teikt labus vārdus gan kolēģiem, gan arī ģimenes locekļiem un draugiem – par veikumu, par idejām, pat par ārējo izskatu. Pats vienmēr ir elegants un šarmants, jauneklīgs domāšanā.

* Rūpīgs, gādīgs, saprotošs un lepns – par ģimeni, māsām un brāli, par sievu, bērniem, mazdēliem.

*Jāni tik jaunu un gaišu uztur prieks.