Start page / Events / 2021

Ovišu Lašu placī atklāta laimes pastkaste

Marlena Zvaigzne

07/12/2021

Klātesot viesiem un folkloras kopas “Kāndla” dziedātājiem, sniegotā 3. decembra pēcpusdienā Ventspils novada Tārgales pagastā ieskandināja laimes pastkastītes atklāšanu piena kannā. Tas ir Ovišu draugu kopas veikums, apkārtnes labiekārtošanai izmantots arī pašvaldības projektu konkursā “Mēs savā novadā” iegūtais finansējums.

Lašu placī uzstādītas 15 pastkastītes. Nojumes jumta klājienā izmantoti biedrības “Popes muiža” uzdāvinātie dakstiņi.
Marlenas Zvaigznes foto

Draugu kopu izveidoja pirms pieciem gadiem, un tā jau ir paguvusi atstāt paliekošas vērtības. Tas sakāms gan par vides objekta “Austras koks” uzstādīšanu Ovišu ciemā, gan Latvijas simtgades ozoliņa iestādīšanu – to paveica valsts eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga ar dzīvesbiedru Imantu. Ir tapis arī ciema ģerbonis, bet nu Lašu placī ikviens, kas tur piestās, varēs atstāt savu vēstuli, uzrakstot, kurš notikums rakstītāja dzīvē bijis īpašas laimes piepildīts. Tāpat var arī pasapņot un paust vēstījumu par to, kas skaists varētu notikt nākotnē.

Te paskaidrots, kas jādara, ieraugot laimes pastkastīti. Tajā jau sagūlušas pirmās vēstules.
Marlenas Zvaigznes foto

Līdzās laimes pastkastītei zem nojumes novietotas arī 15 ikdienišķas kastītes, kurās ciema iedzīvotāji varēs saņemt savu korespondenci. “Mūsu ciems,” sacīja Ovišu draugu kopas pārstāve Iveta Bādere,

“pamazām sāk atdzīvoties. Te paradās arī jauni iedzīvotāji, un par to ir prieks. Interesanti, ka ciema nosaukums jūrniecības kartēs iezīmējās jau 16. gadsimta vidū, 19. gadsimta sākumā te tika ierosināts būvēt bāku, savukārt 20. gadsimta sākumā vācu armijas karavīri uzcēla šaursliežu dzelzceļu. Jauki, ka atklājam vēl vienu apskates objektu, ko varēs izmantot arī tūristi. Viņus piesaista tas, ka Ovišu jūrmalā var atrast daudz oļu.”

Iveta stāsta, ka ovišniekiem patīk palaikam sarīkot kādu mazu blīkšķīti, kas iepriecina gan ciema iedzīvotājus, gan viesus. Te var minēt arī Ērika Loka un viņa draugu muzicēšanu pie bākas, turklāt mūzikas skaņas reizēm piepilda arī pašu navigācijas orientieri.

Svinīgajā notikumā piedalījās arī Ilgas Pornieces vadītās folkloras kopas “Kāndla” dziedātāji.
Marlenas Zvaigznes foto

Ventspils novada domes priekšsēdētāja vietnieks Andis Zariņš uzteica ovišniekus par prasmi ar maziem finanšu līdzekļiem izveidot estētisku ciemu vienojošu objektu, bet Tārgales pagasta pārvaldes vadītājs Mārcis Laksbergs atgādināja, ka Ovišos idejas ne tikai virmo, bet arī tiek realizētas. Un tas ir arī draugu kopas aktīvista Raula Vēliņa nopelns. Viņš kā nemiera gars urda pārējos, rosinot darīt vēl un vēl – neparastāk un interesantāk.

Savu vēstījumu piena kannai uztic Ventspils novada domes priekšsēdētāja vietnieks Andis Zariņš. Viņš rakstīja, atceroties Imanta Ziedoņa teikto, ka lielas laimes nemaz nav.
Marlenas Zvaigznes foto

Rauls par projekta finansējumu sacīja paldies novada pašvaldībai, tencinājums pienākas arī dizainerei Kristīnei Pudistei, māksliniecei Ievai Zariņai, būvniekiem Laura Jansona vadībā, arī biedrībai “Popes muiža”, kura uzdāvināja dakstiņus, kas tagad sedz nojumi. Rauls pastāstīja, ka dizainere atradusi vecās kartes, zīmētas pirms Otrā pasaules kara, un vieta, kur uzstādītas pastkastītes, tikusi dēvēta par Lašu placi:

“Sapratām, ka te ir tirgoti laši, un, ja ir vēsturisks nosaukums, tas jāatjauno. Šī ir tikai projekta pirmā kārta. Otrajā veidosim latviešu un lībiešu robežu, jo Oviši abām tautām bijusi robežšķirtne, bet trešajā projekta kārtā ceram uz tēlniecības darbu, kas simbolizētu laimīgu meiteni.”