Start page / Events / 2019

Lībiešu krastā notiks Latvijā pirmās Mājas kafejnīcu dienas

Asnāte Ziemele, Latvijas Lauku tūrisma asociācijas “Lauku ceļotājs” prezidente

19/05/2019

1. un 2. jūnijā Slīteres Nacionālajā parkā jau desmito gadu notiks Ceļotāju dienas. Kurzemē vienīgā nacionālā parka unikālo vidi palīdzēs iepazīt dabas un novada pētnieki, dabas un ceļošanas entuziasti, kā arī vietēji uzņēmēji. Pa ikdienā mazāk zināmām takām dažādos dabas izpētes maršrutos vedīs arī Slīteres puses vietējie cilvēki, kam ikviena meža taciņa un purva ieloks pazīstams kopš bērnības. Tā ir iespēja apmeklēt unikālas Slīteres Nacionālā parka vietas, kuras ikdienā nav pieejamas. Katrs varēs izvēlēties sev atbilstošāko, sākot ar vieglām pastaigām un beidzot ar grūtākiem pārgājieniem četru, piecu stundu garumā. Pārgājienos varēsiet uzzināt, kur sākas Slīteres Zilie kalni, izpētīt, kādi ir Latvijas tropu jūras iemītnieki, atklāt, kādi kukaiņi dzīvo Dižjūras krastā, un doties daudzās aizraujošās ekspedīcijās. Būs arī putnu vērošana, varēsiet uzzināt, kādas sēnes aug starp pavasari un vasaru, Slīteres bākā darbosies dabas izziņas darbnīcas, drosmīgākie aicināti doties laivu braucienos – gan pa Irbes upi, gan izaicinošākā braucienā pa jūru uz Kolkas bāku. Visas Slīteres ceļotāju dienu aktivitātes atradīsiet www.sliteresdiena.lv.

Baiba Damberga demonstrē skladraušu gatavošanu Lībiešu vasaras universitātes dalībniekiem, 2017.

Šoreiz Slīteres ceļotāju dienu aktivitātes savīsies kopā ar vietējā kulinārā mantojuma baudīšanas iespējām. Sen jau zināma patiesība – tikai paēdis ir ceļotājs! Tāpēc Latvijā pirmās Mājas kafejnīcu dienasar autentisku ēdienu klāstu vairākos desmitos mājsaimniecību, sākot no Valpenes, Dundagā, Šlīterē, Mazirbē, Košragā, Pitragā, Kolkā, Melnsilā līdz pat Ģipkai, veldzēs gan izsalkušus dabas apceļotājus, gan garšu piedzīvojumu meklētājus.

Lībiešu krasta ciemos 1. un 2. jūnijā gaidīs 22 īpašās mājas kafejnīcas, kas durvis saviem viesiem vērs tikai šajās dienās, kad Lībiešu krasta un Dundagas novada uzņēmīgie un viesmīlīgie ļaudis aicina jūs savās lauku sētās un saimniecībās mieloties ar pašu gatavotiem ēdieniem un dzērieniem, apskatīt saimniecības, iepazīt dažādas amata prasmes vai vienkārši uzklausīt īpašus stāstus. Mājas kafejnīcu dienas Latvijā notiks pirmo reizi un ideja aizgūta no Igaunijas, kur šis pasākums tiek rīkots jau vairākus gadus.

Kurzemniece Līga pie Slīteres bākas cels galdā ēdienus, kas pirms 36 gadiem tika pasniegti viņas kāzās: “Kurzemnieku kāzu zupa”, “Muzikantu gaļa” un īpašās kurzemnieku kāzu kūkas “Gulbīši”. Pļēds, sklandrauš, drupšiņzup, drādž, skābputr, drupanmaiz, knapsieriš – tie nav nekādi svešvārdi, bet gan Ziemeļkurzemes lībiešu tradicionālo ēdienu nosaukumi. Būs arī lībiešu aukstā zupa slorkam, rūšrāceņi un pašu cepta maizīte.

Kā jau Lībiešu krastā, neiztikt bez zivīm – būs zivju kotletes, avīzē cepta siļķe, ceptas,  kūpinātas, vārītas, sālītas un grilētas zivis, zivju salāti, brētliņu “Ķopsis” un, protams, kārtīga zivju zupa. Saldajā – cimdiņpankūkas, omītes sklandrausis, mannā šūm, ūdenskliņģeri, melleņu zefīri, būs arī garšīgās kūciņas “Jūras vējš”, “Riekstkodis” un “Aveņu buča”. Stipro būs jāiet meklēt pa ciemiem…

Visus mājas kafejnīcu dienu dalībniekus un piedāvājumus atradīsiet pasākuma mājaslapā celotajs.lv/kafejnicudienas.

Mājas kafejnīcu dienas organizētas projekta “Mazo etnisko kultūrtelpu attīstība un popularizēšana kā tūrisma galamērķis” tiek īstenots Igaunijas–Latvijas Programmas no Eiropas Reģionālās attīstības fonda ietvaros.