Start page / Events / 2016

Somugru tautu dienas Latvijā

Ieva Ernštreite

16/09/2016

Jau trešo gadu pēc kārtas pēc asociācijas Fenno-Ugria (Igaunija), Rīgas Latviešu biedrības un Līvu savienības iniciatīvas Latvijā tiek rīkotas Somugru tautu dienas.

Šogad tās sāksies ar Vendu dienu Cēsīs 30. septembrī, atzīmējot arī pilsētas 810 gadus. Cēsu Jaunajā pilī būs iespēja noklausīties lekcijas par ungāru un latviešu pētnieku atklājumiem, pētot somugru tautu vēsturi un tradīcijas. Vēl pasākuma dalībnieki iepazīs izcilā lībiešu izcelsmes būvmeistara Mārča Sāruma dzīves gājumu, darinās rotas un amuletus “Atvērtajā rotkaļa darbnīcā” kopā ar tās izcilo meistaru Daumantu Kalniņu.

Tās pašas dienas pievakarē Somugru dienu viesi ciemosies Rīgas Igauņu biedrībā, kur dziesmās, dančos un teikās satiktsies igauņi, udmurti, marieši, lībieši, seti un ižori.

Galvenās pasākuma norises ar plašu daudzveidīgu programmu notiks Rīgas Latviešu biedrības namā 1. oktobrī. Ar interesi gaidām ciemiņus no Somijas, Ungārijas, Igaunijas un Krievijas – pētniekus, etnogrāfus, vēsturniekus un valodniekus-starptautiskajā konferencē „Somugru tautu mītiskais un maģiskais mantojums”. Konferenci vadīs fililoģijas doktore Janīna Kursīte-Pakule. Sarīkojumā būs skatāma arī amatniecības izstāde un dokumentālo filmu programma. Svētku apmeklētāji varēs līdzdarboties lībiešu valodas apguvē, apgūt ko jaunu amatniecības radošajās darbnīcās, dziedāt un dejot līdzi tautas muzikantiem somugru tautu mūzikas un deju sarīkojumā.

2. oktobrī svētki turpināsies Ventspilī, kur kuplo ciemiņu pulku uzņems Līvu savienības Ventspils nodaļa. Diena paies slavenā lībiešu kultūras darbinieka Jāņa Prinča seniora zīmē, tālajiem ciemiņiem tiks izrādīta Lībiešu māja Ventspils Piejūras brīvdabas muzejā, sarunas un dziesmas somugru valodās skanēs Mazbānītī, bet mākslas darbu izstāde “Līvzeme” Ventspils Galvenajā bibliotēkā atsauks atmiņā to Mazirbes vasaru, ko pavisam nesen izdzīvoja izstādīto darbu autori. Ar nepacietību un prieku ventspilnieki gaida viesu kolektīvu koncertu. Savu tautu dziesmas Venstpils Livonijas ordeņa pilī izdziedās un dejas izdejos udmurtu dziesmu un deju ansamblis Jumšan Gur kopā ar Nikolaju Aņisimovu un Pāvelu Kuterginu, Ingrijas somu folkloras grupa Röntyskӓ, mariešu un udmurtiešu tautas dziesmas dziedās Anna Mišina un vokālais ansamblis Ošmes, visus priecēs arī igauņu un setu dziesminieks, akordeonists un deju meistars Jāns Sarvs.

Sarīkojumu atbalsta: Rīgas dome, Ventspils pilsētas dome, Ventspils lībiešu apvienība Rānda, SIA Metsa Forest Latvia, k/s Baltijas dārzeņi, a/s Hanzas maiznīca, Latvijas Institūts.

Nodibinājuma “Fenno-Ugria” logotips.