Start page / Events / 2014

Turaidas muzejrezervātā Sāmu amatniecība un dizains

Anda Skuja, Izglītojošā darba un komunikācijas daļas vadītāja

15/06/2014

Ar Rīgas folkloras draugu kopas „Skandinieki” līvu tautasdziesmām iedziedāta, Turaidas muzejrezervātā atklāta Zviedrijas Kalnu un sāmu muzeja „Ajtte” un Zviedrijas sāmu amatniecības fonda „Sami Duodi” sagatavotā izstāde „Sāmu amatniecība un dizains”.

Izstādes atklāšanā Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne uzsvēra: „Visā pasaulē muzeja darbinieki, tāpat kā seno amatu prasmes tradīciju turētāji savā darbā balstās uz pārmantojamību. Izstāde „Sāmu amatniecība un dizains” stāsta par vērtībām, par pasaules redzējumu, par to, kas tiek uzskatīts par nozīmīgu tautas dzīvē”.

Zviedrijas Kalnu un sāmu muzeja „Ajtte” pārstāve Sunna Kuoljoka ļāva iedziļināties sāmu dzīvesziņā, attieksmē pret pasauli un līdzcilvēkiem. Kad Ziemeļvalstis noteica savu valstu robežas, sāmi Skandināvijā tika sadalīti. Šobrīd sāmi dzīvo Zviedrijā, Somijā un Norvēģijā, kā arī Krievijas ziemeļos. Sāmiem arī pašiem ir savs karogs. Apļi karoga rakstā simbolizē sauli un mēnesi. Saules aplis ir sarkans, un mēness aplis ir zils. Karoga krāsas – dzeltena, zaļa, sarkana un zila – ir sāmu tradicionālās krāsas. Sāmi ir pamatiedzīvotāji minētajās Skandināvijas valstīs. Kopš 2002. gada sāmi ir pārstāvēti ANO pastāvīgajā forumā pamatiedzīvotāju jautājumos. Viens no muzeja „Ajtte” pamatuzdevumiem ir uzturēt dzīvu sāmu kultūru Zviedrijā.

Izstādē apskatāmi sāmu amatnieku darināti oriģināli priekšmeti, fotogrāfijas un iegūstama informācija par sāmu tautas kultūru, kas vienkāršā, atturīgā, bet sirsnīgā un emocionāli aizkustinošā veidā stāsta par tradīciju pārmantojamību. Sāmu amatniecības priekšmeti un mākslas darbi radīti, balstoties uz sāmu tautas tradīcijām un domāšanas veidu, izmatojot sāmu tradicionālos rakstus un krāsas. Sāmu amatniecībā tiek izmantoti tādi materiāli kā rags, koks, saknes un āda, tāpat arī alva, misiņš un sudrabs, taču šodien, tāpat kā agrāk, amatnieki apgūst arī jaunus materiālus, kas tiem ir pieejami. Izstāde Turaidā būs atvērta līdz 30. augustam katru dienu no 10.00 līdz 18.00.