Start page / Events / 2014

Mūžībā aizgājis Dainis Stalts

Livones.net

12/04/2014

Pēc smagas slimības mūžībā aizgājis ilggadējais līvu tradīciju kopējs, folkloras kopas „Skandinieki” dibinātājs Dainis Stalts (3.01.1939.–12.04.2014.).

Dainis Stalts dzimis Rīgā, beidzis Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolu. Bijis galvenais speciālists folkloras jautājumos Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzejā; ievēlēts par 5. un 7. Saeimas deputātu, kā arī vairākus sasaukumus bijis Rīgas domes deputāts. Dainis Stalts darbojies LNNK, bijis Līvu savienības vecākā vietnieks, Latvijas Radio veidojis raidījumu „Izstaigāju līvu zemi”.

Dainis Stalts darbojies lībiešu ansamblī „Līvlist”, pēc tam 1976. gadā kopā ar dzīvesbiedri Helmī Stalti dibinājis folkloras draugu kopu “Skandinieki” un bijis tās mākslinieciskais vadītājs. Dainis Stalts bijis starptautiskā folkloras festivāla „Baltica” mākslinieciskās padomes loceklis, svētku režisors.

Folklorista un politiķa darba mūžs vainagots ar vairākiem augstiem apbalvojumiem: 1995. gadā viņš iecelts par Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieku; 2004. gadā saņēmis Lielās Folkloras gada Dižo balvu par izcilu un nesavtīgu veikumu tradicionālās kultūras aizsardzībā, popularizēšanā un saglabāšanā.

Lībiešu kultūras centrs izsaka dziļu līdzjūtību Daiņa Stalta tuviniekiem un draugiem, visiem, kam svarīgs bijis viņa mūža veikums un kam dārga viņa piemiņa.