Start page / Events / 2012

2012. gada 14. un 15. septembrī Ventspilī otro reizi tiks organizētas Lībiešu kultūras dienas. Ventspils Galvenajā bibliotēkā un Piejūras brīvdabas muzejā notiks starptautiska zinātniskā konference Livonica II „Lībieši: valoda, vēsture, kultūra”, kuras ietvaros tiks prezentēta „Lībiešu–igauņu–latviešu vārdnīca”, savukārt Livonijas ordeņa pilī savu lībiešu stāstu dzejā stāstīs dzejnieki, bet dziesmās – mūziķi.

Lībiešu kultūras dienas Ventspilī aizsāksies piektdien, 14. septembrī, 18.00 Ventspils Galvenajā bibliotēkā, kad uz kultūras dienu ieskaņas pasākumu aicina Ventspils lībiešu ansamblis „Rāndalist”, Ventspils novada līvu kopa „Kāndla” un viesi no Igaunijas – folkloras kopa „Rēvele”. Pasākumā tiks atklāta izstāde „Vidzemes lībieši un viņu pēcteči” un notiks Baibas Šuvcānes jaunās grāmatas „Lībiešu krasta stāsti” atvēršanas svētki.

Lībiešu kultūras dienu otrā diena sāksies 10.00 ar īsu piemiņas brīdi pie lībiešu dzejnieka Jāņa Prinča pieminekļa, kur lībiešu himnā vienosies Ventspils lībiešu ansamblis „Rāndalist”, Salaspils koris „Lōja” un Igaunijas folkloras kopa „Rēvele”, bet svinīgā atklāšana notiks 11.00 Ventspils Galvenajā bibliotēkā. Lībiešu kultūras dienai ievadvārdus teiks pārstāvji no Ventspils pilsētas pašvaldības, Lībiešu kultūras centra, Latviešu valodas aģentūras un Līvu savienības.

Pēc Lībiešu kultūras dienu atklāšanas Ventspils Galvenajā bibliotēkā norisināsies starptautiska zinātniskā konference Livonica II „Lībieši: valoda, vēsture, kultūra”. Konferencē sociolingviste Gunta Kļava stāstīs par lībiešu valodas ietekmi latviešu valodā. Par lībiešu vēsturi referātā „Lībiešu zemes un sabiedrība dzelzs laikmeta beigās un viduslaiku sakumā un vai vendi bija lībieši?” runās vēstures doktors Guntis Zemītis. Savukārt referātā „Stāsts par baptistu lūgšanu namu: no Lielirbes līdz Ventspilij” vēstures doktors Armands Vijups stāstīs par vēsturiskās celtnes ceļojumu laikā un telpā. Konferences pirmā daļa noslēgsies ar novadpētnieces un vairāku grāmatu par lībiešu ciemiem autores Baibas Šuvcānes stāstījumu par lībiešu ieguldījumu sava kultūrmantojuma saglabāšanā grāmatās jaunākajos laikos.

Konferences Livonica II otrā daļa sāksies 15.30 Ventspils Piejūras brīvdabas muzejā, un tā būs veltīta tikko iznākušajai Lībiešu–igauņu–latviešu vārdnīcai. Prezentāciju ievadīs Starptautiskās lībiešu draugu biedrības Igaunijas nodaļas vadītāja profesora Karla Pajusalu uzruna, bet par vārdnīcas tapšanas gaitu stāstīs filoloģijas doktori Tīts Reins Vītso (Igaunija) un Valts Ernštreits (Latvija).

Konferenci ar muzikāliem priekšnesumiem papildinās Salaspils koris „Lōja”, Igaunijas folkloras kopa „Rēvele” un Ventspils lībiešu ansamblis „Rāndalist”.

Noslēdzoties konferencei, tās dalībnieki dosies braucienā ar mazbānīti – transporta līdzekli, ar kuru pirms gandrīz simt gadiem lībiešu krastā ieradās Igaunijas profesors Lauri Ketunens un viņa skolnieks Oskars Loritss, aizsākot lībiešu valodas un vēstures izpēti.

Noslēdzot Lībiešu kultūras dienas pasākumus, vakarā plkst.19.00 Livonijas ordeņa pilī norisināsies performance „Lībiešu gads”, kur savu stāstu par lībiešiem dzejā izteiks dzejnieki Valts Ernštreits un Kārlis Vērdiņš, bet muzikālu priekšnesumu sniegs komponists Raimonds Tiguls un mūziķi.

Lībiešu kultūras dienas Ventspilī rīko nodibinājums „Ventspils lībiešu apvienība „Rānda”” un Līvu savienības Ventspils nodaļa sadarbībā ar Lībiešu kultūras centru. Projekts atbalstīts Kurzemes kultūras projektu konkursā un Ventspils Kultūras centra projektu konkursā, un to finansiāli atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Ventspils pilsētas dome un Latviešu valodas aģentūra. Lībiešu kultūras dienu Ventspilī sadarbības partneri ir Igaunijas vēstniecība, Ventspils Galvenā bibliotēka un Ventspils muzejs.

Projekta mērķis ir lībiešu valodas un kultūras popularizēšana Ventspils iedzīvotājiem, pilsētas viesiem un citiem interesentiem, piedāvājot ieklausīties lībiešu valodas skanējumā un iepazīties ar kultūrvēsturisko mantojumu un lībiešu moderno kultūru.