Start page / Events / 2012

Jūras svētki Ventspils bibliotēkā

Vents Priedoliņš

19/06/2012

Atzīmējot Jūras svētkus, 14.jūlijā no plkst. 13.00 pie Ventspils Galvenās bibliotēkas plīvos zaļi balti zilais līvu karogs un muzicēs līvu jauniešu orķestris „Nurmorkestõr” no Rīgas un Ventspils lībiešu dziesmu ansamblis „Rāndalist”.

Svētku koncerts apliecina Ventspils bibliotēkas un Līvu Savienības Ventspils nodaļas sadarbību, kas aizsākās jau 2005.gadā ar Zojas Sīles izdotās „Lībiešu valodas ābeces” atvēršanu Galvenajā bibliotēkā. „Ābeces” atvēršanas pasākums Ventspils bibliotēkā pulcēja gan Līvu Savienības Ventspils nodaļas biedrus un Līvu Savienības biedrus no Rīgas, gan visus tos, kurus interesē lībiešu valoda un kultūra. Pasākumā lībiešu dziesmas dziedāja Ventspils kultūras centra lībiešu ansamblis “Rāndalist”.

Lielu interesi ne tikai lībiešu vidū izraisīja fotogrāfa Jāņa Medņa veidotā izstāde „Zaļš, Balts, Zils – Ōļaz, Vālda, Siņņi” un komponista Raimonda Tigula muzikālais pavadījums, kas kopā spilgti atspoguļoja lībiešu kultūrvides noskaņas Kurzemes piekrastē, atklājot vietējo iedzīvotāju, dabas un laika mijiedarbību, ko nevar pateikt vārdos, bet tikai sajust.

2011.gada septembrī Līvu Savienības Ventspils nodaļa realizēja vērienīgu projektu, organizējot Ventspilī Pirmās Lībiešu kultūras dienas, kuru ietvaros Ventspils bibliotēkā notika konference „Lībieši: vēsture, valoda, identitāte”, lībiešu izcelsmes mākslinieku darbu izstāde „Līvõd kuņšt”, bet Piejūras brīvdabas muzejā koncerts, kurā piedalījās līvu kolektīvi no Ventspils un citām Latvijas pilsētām.

Šie pasākumi, kuru organizēšanā iesaistās arī Ventspils bibliotēka, un interese par tiem apliecina, ka lībiešu valoda un kultūra nav tikai vēsturiska vērtība, ko klāj gadu desmitu un simtu putekļi. Tā joprojām ir nozīmīgu pētījumu un atklājumu avots, kas bagātina mūsdienu kultūras dzīvi un sniedz atklājumus, kam ir ne tikai zinātniska, bet arī praktiska nozīme.