Start page / Events / 2010

SAGATAVOTA UNIKĀLA VENTIŅU VĀRDNĪCA

Ventasbalss.lv

15/06/2010

Pilsētas svētkos iznāks grāmata Īs ventiņ gramatik un vārdnīc jeb bliņķs ventiņmēlē. Mazā metiena dēļ tā var kļūt par bibliogrāfisku retumu.

Profesore Janīna Kursīte, izdzirdējusi šo vēsti, pauda neviltotu līksmi: «Priecīga ziņa!» Viņai ir gandarījums gan par to, ka ventiņu valoda fiksēta rakstos, gan par to, ka tā ir kā savienotājtilts starp lībisko un latvisko. «Mēs, latvieši, neesam bijuši sevišķi akurāti pret lībisko mantojumu, tādēļ jo lielāks gandarījums par šādām lietām.

LÄ«ga ReitereGrāmatas sastādītāja un izdevēja ventiņu stāstniece Līga Reitere jau bērnībā pierakstījusi Tārgalē dzirdētos vārdus, kas atšķīrušies no literārās valodas. «Gāju ciemos pie kaimiņienes, pie Kopiņtantes, un mēs labi pavadījām laiku, turklāt es varēju pamācīties, kā viņa runā,» atceras Līga. Skolas laikā viņa centusies runāt un rakstīt pareizi, bet pieaugot atkal apjautusi, kādu iekšējo brīvību dod ventiņu valoda.

Jo īpaši tas izjusts kādā konferencē, kad Līga uzdrošinājusies sagatavoto informāciju izklāstīt tāmnieku dialektā. «Toreiz man kā slogs nokrita no pleciem, es atkal apjautu, cik liela bagātība ir ventiņu valoda, un sapratu, ka to droši var lietot ikdienā,» saka Līga. Vēloties atdzīvināt valodas lietošanas tradīcijas, viņa rīkoja Amatu mājā īpašas vakarēšanas, bet pensionētais latviešu valodas skolotājs Uldis Grinbergs mācīja ļaudīm gramatiku, vienlaikus mācoties arī pats, jo ventiņu sievām bija savs viedoklis, kā izrunājams un rakstāms viens vai otrs vārds. Tieši tādēļ Uldis grāmatā ierakstījis: «Visas formas, ko lieto ventiņi, ir riktīgas!» Gan Līga, gan Uldis devušies vairākas izzinošās ekspedīcijās, lai noskaidrotu, kā runā, piemēram, Vārvē, Zlēkās, Ancē un Jūrkalnē.

Apspriedušies viens ar otru, Reitere un Grinbergs secinājuši, ka vērts izdota grāmatu, kurā būtu gramatikas pamācības un neliela vārdnīca, atrodamas arī dzejas rindas. «Būtībā gatavojam brošūru, jo visu materiālu vienā reizē aptvert nevar. Mūsuprāt, ir svarīgi tagad izdot to, kas mums ir, bet nākotnē skatīsimies, kādas būs iespējas,» saka Līga. Viņas iesniegto projektu atbalstījusi Ventspils dome un muzejs, grāmatas metiens būs 500 eksemplāru.

Daļu grāmatu izmantos kā uzskates materiālu Amatu mājā, daļu saņems goda ventiņi, kam rūp ventiņmēles saglabāšana, daļu izmantos kā jaunu Ventspils suvenīru, tātad pārdos. Par grāmatu jau tagad ir liela interese, tāpēc nav brīnums, ja tā ātri kļūs par retumu.

No ventasbalss.lv