Start page / Events / 2006

Pirmdien, 21. oktobrī, notika pirmā lībiešu sabiedrisko organizāciju videokonference, kurā Lībiešu kultūras centrs, Līvu savienība un Ventspils lībiešu apvienība “Rānda” saskaņoja ieceres par 2020. gadā darāmo. Uz tikšanos bija aicināts arī LU Lībiešu institūta vadītājs Valts Ernštreits.

Līvu savienības valdes priekšsēdētāja Ieva Ernštreite (no kreisās), Lībiešu kultūras centra vadītāja Gundega Blumberga, LU Lībiešu institūta vadītājs Valts Ernštreits un apvienības “Rānda” valdes locekle Māra Vīgerte (datora ekrānā) videokonferences laikā.
Guntas Kļavas foto

Viens no galvenajiem sarunas tematiem bija par to, kā atzīmēt izcilākā lībiešu kultūras un sabiedriskā darbinieka Kārļa Staltes 150. dzimšanas dienu 2020. gada 10. augustā. Līvu savienības iecerēs ir veltīt šim notikumam kā gadskārtējos Lībiešu svētkus, tā darbu bērnu nometnē “Mierlinkizt”. “Rānda” plāno nākamā rudens lībiešu kultūras dienas Ventspilī arī rīkot Kārļa Staltes zīmē, bet Lībiešu kultūras centra plānos ir grāmata, kurā apkopota gan Staltes dzeja, gan mūža gājums un ieguldījums lībiešu kultūrā. Kārļa Staltes vārds ieskanēsies arī Renātes Blumbergas grāmatā par Lībiešu tautas namu, jo Stalte bija pirmais Līvu savienības vadītājs un pirmais, kas virzīja ieceri par namu lībiešiem.

Valts Ernštreits, kurš oktobra sākumā tikās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu, informēja par sarunā izskanējušo un arī par to, kā nodrošināt likumos paredzēto saistību izpildi.

Tikšanās dalībnieki pārrunāja lībiešu dalību 8. pasaules somugru tautu kongresā, kas no 2020. gada 17. līdz 19. jūnijam notiks Tartu, Igaunijā.

21. oktobra tikšanās bija turpinājums tai sadarbībai, kuru trīs lībiešu sabiedriskās organizācijas aizsāka pagājušajā gadā, gatavojot pieteikumu Lībiešu kultūrtelpas (Līvõd īlma) iekļaušanai Latvijas Nacionālajā nemateriālās kultūras mantojuma sarakstā.