Īrgandõks / Suggimizt / 2020

Lībiešu valodas nedēļa aizvadīta

Gundega Blumberga, “Līvõ kultūr sidām” vadītāja

24/02/2020

Sākotnēji iecerētā Starptautiskās dzimtās valodas dienas atzīmēšana ar Latvijas Universitātes Lībiešu institūta organizēto lībiešu valodas mācību stundu izvērtās par bagātu, daudzveidīgu un piepildītu lībiešu valodas nedēļu.

Nedēļas gaitā bija ietvertas visas valodas popularizēšanas šķautnes: zinātniskās, izklaidējošās un lietišķās. Visu nedēļu Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” skanēja lībiešu valoda, ko klausītājiem piedāvāja žurnālists un dzejnieks Toms Treibergs sadarbībā ar dzejnieku un valodnieku Valtu Ernštreitu. Tajā iekļāvās gan Valta lasītais dzejolis lībiešu valodā, kas veltīts lībiešu Rīgai, Pētera Kīnkamega ierakstā skanošais dzejolis “Dzimtā jūrmala”, gan Pētera Damberga dziedātā dziesma “Čīčōr putni” un Ullas Fraseres pašas komponētā dziesma par lībiešu jūrmalu, kā arī stāstījums par lībiešu karogu, putnu modināšanas rituālu un citām lībiešiem svarīgām lietām.

Zinātnieku jaunākajiem pētījumiem varēja izsekot akadēmiķa Jāņa Endzelīna 147. dzimšanas dienas atceres starptautiskā zinātniskajā konferencē “Valoda sabiedrībā”, kas notika 20. un 21. februārī. LU Lībiešu institūta speciālisti piedāvāja šādus referātus: Valts Ernštreits un Gunta Kļava “Lībiešu valoda lībiešu vēsturiskajā teritorijā: problēmas un iespējas”, Uldis Balodis “Lībiešu valodas mācīšana: apsvērumi pedagoģisku materiālu izveidē” un Milda Dailidenaite “Trešās personas pavēles lībiešu un latviešu valodā”.

Starptautiskajā dzimtās valodas dienā – 21. februārī – tiešraidē varēja piedalīties lībiešu valodas mācību stundā, ko rīkoja Latvijas Universitātes Lībiešu institūts, iesaistot lībiešu bērnu un jauniešu vasaras skolas Mierlinkizt bērnus un Salaspils jauktā kora Lōja dziedātājus. Nedēļa noslēdzās svētdien, 23. februārī, ar Lībiešu institūta rīkoto lībiešu bērnu un jauniešu vasaras skolas Mierlinkizt pavasara nodarbību.

Lībiešu valodas nedēļa uzskatāmi demonstrēja lībiešu mūsdienu kultūras spēku: minimums finansiālo līdzekļu, maksimāli iesaistot un izmantojot visus konkrētajā brīdī pieejamos resursus, precīza stratēģija un nevainojams trāpījums izvirzītajā mērķī.