Īrgandõks / Suggimizt / 2019

2019. gada 18. novembrī Lībiešu tautas namā Mazirbē notiks Latvijas Republikas proklamēšanas 101. gadskārtai un Lībiešu karoga dienai veltīts īpašs svētku koncerts sadarbībā ar Valsts prezidenta kanceleju un Dundagas novada pašvaldību. Tā norisi nodrošina VSIA “Latvijas Koncerti” sadarbībā ar Līvu (lībiešu) savienību – Līvõd Īt.

18. novembris lībiešu saimei, lai arī kur tās ļaudis šobrīd dzīvotu, katru gadu ir īpašs. Šajā dienā svinam Lībiešu karoga dienu, kura savu īpašo vietu lībiešu kultūrā pēc Starptautiskās lībiešu draugu biedrības un Lībiešu kultūras centra ierosmes atguva 1998. gadā. Bet pirmo reizi zaļibaltzilo karogu pacēla Mazirbes mācītājmuižā 1923. gada 18. novembrī. Šeit tā paša gada pavasarī tikai dibināta jauna sabiedriskā organizācija Līvõd Īt un tai bija vajadzīgs savs karogs.

Plkst. 16.30 svētku dienas ieskaņā – lībiešu himna Min izāmõ (Mana tēvzeme), karoga dziesma Plagā loul, uzrunas un vēlējumi. Svētku koncerta dalībniekus un klausītājus videouzrunā sveiks Valsts prezidents Egils Levits.

Lībieši tur godā savus simbolus, savus izcilos senčus un viņu nozīmīgo veikumu lībiešu kultūrvēsturē. Pavisam tuvu ir 2020. gads, kad plaši tiks atzīmēta ievērojamā lībiešu dzejnieka un sabiedriskā darbinieka, lībiešu himnas Min izāmõ (Mana tēvzeme) un karoga dziesmas Plagā loul tekstu autora Kārļa Staltes 150. jubileja.

 

Koncerta sākums – 17.30.

2018. gada nogalē komponists Raimonds Tiguls pēc Rīgas Doma zēnu kora diriģenta Mārtiņa Klišāna aicinājuma uz kopīgu projektu, kas ieskandinātu kora 70. jubilejas sezonu, sāka darbu pie vokāli instrumentāla dziesmu cikla “Rīta un vakara dziesmas”. Šo ciklu, kuru klausīsimies svētku koncertā Mazirbē, raksturo tā īpašā noskaņa, emocijas, iedvesma, miers un harmonija.

Rīgas Doma zēnu koris diriģenta Mārtiņa Klišāna vadībā pazīstams gan mūsmājās – Latvijā, gan arī daudzās jo daudzās ārvalstīs. Kopā ar kori šajā koncertā muzicēs instrumentālā grupa – Roberts Rasa (basģitāra), Kristers Hartmanis (sitamie instrumenti), Andis Klučnieks (stabules, flauta), Rihards Lībietis (ģitāra). Pie klavierēm – komponists un vairāku šī koncerta skaņdarbu aranžētājs Raimonds Tiguls.

 

“Lai Mazirbē allaž lepni plīvo kā Latvijas, tā lībiešu karogs! Lai Latvijas līvu kopiena stipri turas pie savām saknēm, darot bagātāku mūsu valsti!” (No Valsts prezidenta Egila Levita pateicības vēstules 2019. gada Lībiešu svētku rīkotājiem – 05.09.2019).

Priecīgus svētkus!