Īrgandõks / Suggimizt / 2019

KONCERTS “LĪVU SASAUKŠANĀS” CĒSĪS

Laura Leontjeva

04/10/2019

30. oktobrī plkst. 20.00 koncertzālē “Cēsis” skanēs koncertprogramma “Līvu sasaukšanās” kuru kopā ar domubiedriem radījuši Saulkrastu koris “Anima”, diriģente Laura Leontjeva un komponists Uģis Prauliņš. Tās vadmotīvs ir nemateriālā kultūras mantojuma apzināšana, saglabāšana un popularizēšana, tā mūsdienīga interpretācija, atzīmējot UNESCO izsludināto pirmiedzīvotāju valodu gadu un aicinot apzināties savas dziļās un nepieradinātās saknes.

Koncertā skanēs Uģa Prauliņa, Laimas Jansones, Edgara Beļicka kompozīcijas no albuma “Jūrd. Saknes. Roots” un citi jaundarbi, kuru galvenais iedvesmas avots ir lībiešu kultūras bagātīgais mantojums. “Vēlējos atrast tieši Vidzemes lībiešu dziesmas vai tekstus, bet izdevās sasaukt kopā visus Latvijas somugrus – līvus, leivus, lucus: somugru dienvidu robežas ciltis ar to atbalsīm Sāremā un Pērnavā,” atklāj komponists Uģis Prauliņš.

Publicitātes foto

Šī tēma Saulkrastu korim “Anima” ir nozīmīga jau vairāk nekā piecus gadus, kad, tuvojoties Latvijas simtgadei, vēlējāmies izzināt, kādas kultūrvēsturiskās bagātības nes tieši Saulkrasti un to apkārtne. Liels atklājums daudziem no mums bija tieši Vidzemes lībiskās saknes, Vidzemes lībiešu krasts un fakts, ka šajā pusē šī valoda un kultūra ir apdraudēta, lai neteiktu, ka izmirusi. Tomēr sparīgo līvu enerģija ir ļoti uzrunājoša un harismatiska. Tā aizrauj un inficē līdzīgi domājošos – kā Staltu un Ernštreitu dzimtas, tā arī citi Kurzemes līvi, kurus esam iepazinuši šajā radošajā un izzinošajā ceļā. “Latvija ir līvu un latviešu tēvzeme – zeme, kurai dota visa sirds. Un te simtu pirmajā šīs zemes veiksmes stāsta, brīvvalsts gadā, jau atkal ieskanas līvu mēle. Tas ir signāls, tā ir cerība nākotnei, ka tieši šeit rodas rītdiena – divu brīnumainu kultūru mijiedarbības evolūcija,” ar pārliecību pauž Julgī Stalte.

Publicitātes foto

Koncertā “Līvu sasaukšanās” piedalās Saulkrastu koris “Anima” (www.korisanima.lv), Uģis Prauliņš (taustiņinstrumenti.), Latvīte Cirse (kokle), Mārtiņš Miļevskis (sitamie instrumenti), Andris Grunte (bass), Andis Klučnieks (stabules), Otto Trapāns (vijole), Undīne Cercina (vijole), Paula Kronentāle (alts), Undīne Balode (čells), Edgars Beļickis (taustiņinstrumenti). Solisti: Julgī Stalte, Ilona Dzērve, Elīna Ose un solistu grupa. Mākslinieciskā vadītāja Laura Leontjeva, diriģents Matīss Tučs, vokālā pedagoģe Elīna Ose, horeogrāfs Jānis Purviņš.

Publicitātes foto

Koncertprogramma ir tapusi ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Latvijas Valsts mežu, Vidzemes plānošanas reģiona, Cēsu Kultūras un tūrisma centra, Saulkrastu novada domes un SIA “Varita” atbalstu. Biļešu iegāde “Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās un koncertzālē “Cēsis” (bērniem līdz 6 gadu vecumam ieeja bez maksas). Biļešu cena: 7 EUR, 5 EUR (skolēni, studenti, pensionāri, Cēsu drauga kartes īpašnieki).

Papildu informācijai:

Saulkrastu kora “Anima” mākslinieciskā vadītāja un diriģente Laura Leontjeva

laura.leontjeva@gmail.com

+371 26398719

www.korisanima.lv