Īrgandõks / Suggimizt / 2018

No 26. jūlija līdz 4. augustam Mazirbē notika jau 24. lībiešu bērnu un jauniešu vasaras skoliņa “Mierlinkizt”. Caurvīta ar dziesmām, dejām, rotaļām, kultūras un vēstures apguvi, radošām mākslas nodarbībām, saulrietiem, karstām dienām un naktīm, fantastiskiem cilvēkiem un laika apstākļiem, tā ir noslēgusies ar nometnes dalībnieku uzstāšanos Līvu svētku atklāšanā.

Vasaras skolas “Mierlinkizt” dalībnieku priekšnesums Līvu svētku atklāšanā.
Ineses Dāvidsones foto

Šogad lībiešu valodas nodarbībās pie skolotājām Lindas Zonnes-Zumbergas un Ērikas Krautmanes bērni daudz strādāja tieši pie vārdu un teikumu pareizas izrunas, ko nevarēja nepamanīt arī bērnu priekšnesumā svētku atklāšanas programmā.

Mūzikas skolotāja Gita Kalniņa, kura pati dzied Salaspils jauktajā korī “Lōja”, bērniem bija iemācījusi tiešām skaistas un lustīgas dziesmas, kas bērnu uzstāšanos padarīja vēl dzīvīgāku. Šogad bērni pirmo reizi piedalījās arī kora “Lōja” koncertā dienu pirms svētkiem.

Vasaras skolas dalībnieki.
Megijas Grīnertes foto

Interesanta un nozīmīga aktivitāte Reiņa Zumberga vadībā tika veikta visas vasaras skoliņas garumā, iesaistot brīvprātīgos jauniešus Kristeru Lukševicu, Akseli Truli, Linardu Liepenieku un Katrīnu Bilsēnu, kā arī bērnu zīmētos darbiņus un ierunātos vārdus. Tika sagatavota pirmā aplikācija lībiešu valodas apguvei, kura visa gada garumā tiks papildināta:

Mierlinkizt veidotais kurss: https://www.memrise.com/course/2013932/

Memrise Android :https://play.google.com/store/apps/details…

Memrise iPhone: https://itunes.apple.com/…/memrise-language-le…/id635966718…

Memrise internet: https://www.memrise.com/

NB. Kad veidojat sev kontu, Memrise jautā, kādu valodu mācīsieties, – izvēlieties jebkuru. Kad konta izveide pabeigta, tad atveriet saiti uz kursu.

 

Vasaras skolas “Mierlinkizt” atklāšana, tās vadītāja Ieva Zdanovska.
Megijas Grīnertes foto

Audzinātāji Maija Dāvidsone, Eleonora Rieksta un Mārtiņš Skuja ar patiesu atdevi un prieku rūpējās par mazo un lielo bērnu pašsajūtu. Viņi ne tikai audzināja bērnus, bet arī organizēja dažādas vakara aktivitātes, piemēram, tradicionālo karoga spēli, bez kuras nav iztikusi neviena nometne, vai mākslas nodarbības, piesaistot topošo keramiķi Evu Liepiņu. Viņas vadībā bērni gatavoja vēja zvanus un mazas dāvaniņas Līvu svētku viesiem. Sūŗ tienū visiem nometnes pedagogiem un it īpaši sirsnīgajai nometnes medmāsiņai.

Vasaras skolas “Mierlinkizt” draudzīgā organizatoru – skolotāju komanda.
Megijas Grīnertes foto

Šogad Maijas Kronbergas organizētajā radošajā sadziedāšanās vakarā mums bija viesis Ingus Lelis, arī pats bijis nometnes dalībnieks un tagad jau skolotājs un audzinātājs. Ingus piedāvāja ļoti interesantu vakara programmu, kurā bērni nostiprināja valodas zināšanas muzikālajā orientēšanās spēlē.

Tuvojoties skoliņas beigām, jau vairākus gadus ir ieviesta viktorīna, kurā pārbaudām bērnu zināšanas par nometnē apgūto. Eleonora Rieksta izmantoja modernu interneta lietotni kahoot.com, kurā dalībniekiem ar balsošanu, izmantojot mobilos telefonus, bija jāizvēlas pareizā atbilde. Tad nu uzreiz varēja redzēt gan pareizo atbildi, gan komandas, kuras atbild pareizi.

Vainaga ziedojums Jūras mātei. Vainagu nes Alīna Vīķele un Katrīna Segliņa.
Ineses Dāvidsones foto

Piesaistījām arī mākslinieci no Kolkas, tagadējo rīdzinieci Madaru Peļāvinu. Uz vairākām dienām bija atbraukusi Ieva Vanaga no Siguldas, arī mums zināma iepriekšējo nometņu skolotāja, kura mācīja interesantus kultūras un vēstures faktus, ne tikai klausoties un skatoties, bet arī praktiski darbojoties: pašiem ilustrējot pasakas vai uzvelkot arheoloģisko lībiešu tautastērpu.

Un noslēgumā vēl viens pārsteigums – Alise Pokšāne, nu jau topošā vēsturniece, arheoloģe, par kuru gribētos teikt, ka lībiešu vasaras skola vistiešākajā veidā ar saviem radošajiem izpētes mājas darbiem ir ietekmējusi viņas profesionālo izaugsmi.

Lībiešu arheoloģiskā tērpa demonstrācija, tērpusies Alīna Vīķele.
Megijas Grīnertes foto

Arī šogad vasaras skolas dalībnieki piedalījās konkursā par labāko jaunieti – lībieti, iegūstot titulu “Paŗīmi līvli” un “Pišķi Paŗīmi līvli”. Šogad Alise Vīķele un Katrīna Segliņa ieguva šo titulu, svētkos nesa vainagu kā ziedojumu Jūras mātei un nākamgad abas brauc uz “Mierlinkizt 2019” ar pilnībā apmaksātu ceļazīmi.