Īrgandõks / Suggimizt / 2016

Läti ülikooli 97. sünnipäeval 28. septembril anti audoktori tiitel Tartu ülikooli eesti ja üldkeeleteaduse instituudi eesti keele ajaloo ja murrete professor akadeemik Karl Pajusalule.

Karl Pajusalu teaduslike huvialade ring on äärmiselt lai. Põhilisteks uurimisteemadeks on eeskätt eesti murrete foneetika ja fonoloogia, eesti keele ja sugulaskeelte fonoloogia ja morfofonoloogia muutused, eesti keeleala, murrete ja allkeelte kujunemine. Tähelepanuväärne on Karl Pajusalu tegevus liivi keele ja Lätis asuvate lõunaeesti keelesaarte uurimise alal. Liivi keele alaste uurimuste kõrval on ta avaldanud läbi aegade esimese raamatu Salatsi liivi keeles – luulekogu „Salats joug kolm aģa. Salatsi jõe kolm kallast. Salacas upes trīs krasti“ (koos tõlgetega eesti ja läti keelde). Tal on äärmiselt oluline roll Tartu ülikooli ja Läti ülikooli sidemete tihendamisel ning aastatepikkune suhtlemine läti keeleteadlastega.

Karls Pajusalu (Karl Pajusalu). Attēls: Wikimedia.

Karl Pajusalu tegevuse tähtsust näitab ka see, et 2015. aastal valiti ta Läti teaduste akadeemia välisliikmeks. Sellega on ta neljas eestlasest välisliige enam kui 300 liikmelises akadeemias. Osutatud tunnustused näitavad, kui oluline on Karl Pajusalu meie lõunanaabrite jaoks ja vastupidi.

Palju õnne, Karl!