Īrgandõks / Suggimizt / 2015

16. aprīlī pulksten 18.00 Kaņepes kultūras namā Rīgā notiks Mūzikas akadēmijas etnomuzikoloģijas klases studenta Zigurda Etes diplomeksāmens “Lībieši. Laiks”.

Jaunais mūziķis Zigurds Ete jau ilgāku laiku pievērsies lībiešu mūzikas izpētei. Viņš ne tikai vada Rīgas lībiešu mūzikas ansambli “Līvlist”, bet arī apguvis muzikologa, lībiešu kultūrvēstures un muzikālā mantojuma pētnieka, lībiešu dziesmu ansambļa “Līvlist” muzikālā vadītāja Dzintara Kļaviņa mantojumu. Dz. Kļaviņš veidojis apdares lībisko melodiju pūram un rakstīja oriģināldziesmas, veidoja uzvedumus „Lībiešu kāzas 19. gs.” (1977-1979), „Ziemas laiku meti”(1982), svītas „Lībiešu bērnu dziesmas” (1994) un „Lībiešu rotaļdziesmas” (1996), kā arī sacerējis „Lībiešu mesu” un trīs dziesmu ciklu jauktajam korim “Līvõ triptih”. Ieskatu Dzintara Kļaviņa mantojumā diplomeksāmena koncertā sniegs ansamblis “Līvlist”.

Koncertā piedalīsies arī Mūzikas akadēmijas etnomuzikoloģijas klases studenti, kuri iepazīstinās ar izcilā latviešu mūzikas folklorista Emiļa Melngaiļa (Jēkabs Poruks grāmatā “Ciemošanās” piemin Melngaiļa lībisko izcelsmi) lībiešu melodiju vākumu, kā arī lībiešu jauniešu ansamblis “Nurmorkestõr”, kura izpildījumā skanēs mūzika no piekrastes.