Īrgandõks / Suggimizt / 2014

Sveiciens Tenu Karmam 90. jubilejā!

livones.lv

01/05/2014

1. maijā sveicienus 90. dzimšanas dienā saņēma somugrists, tulkotājs un bibliogrāfs Latvijas Zinātņu akadēmijas Goda loceklis Tenu Karma. Pie gaviļnieka Raudas pansionātā bija ieradušies gan Lībiešu kultūras centra, gan Līvu savienības pārstāvji.

Apsveikuma adresi bija atsūtījusi arī Lībiešu draugu biedrība, bet neklātienē sveicēju pulkam pievienojās visi, kam Tenu savulaik mācījis lībiešu valodu, kas lasījuši viņa sastādīto Lībiešu tautasdziesmu krājumu un citus izdevumus, un arī tie, kas priecājušies par lībiešu dzejas izlasi “Es viltīgāks par tevi, menca!”, jo arī tās tapšanā roku pielicis mūsu mīļais Tenu.

Tenu Karma aktīvi piedalījies programmas „Lībieši Latvijā” izstrādē un realizēšanā. Galvenie pētījumu virzieni – lībiešu valodas un kultūras vērtību izzināšana, lībiešu, igauņu un somu kultūras sakari. Īpaši pētījis lībiešu, igauņu un latviešu sakarus valodā, kultūrā un grāmatniecībā. Zinātniskajās publikācijās (ap 200) pamatojies galvenokārt uz nepublicētiem avotiem no Igaunijas, Latvijas, Somijas u.c. zemju arhīviem un muzejiem.

7. maijā plkst. 14.00 LU Latviešu valodas institūta Domes zālē (Latvijas Zinātņu akadēmijas 9. stāvā) notiks zinātniskais seminārs „Tenu Karmam – 90”.