Īrgandõks / Suggimizt / 2012

Austatud president Bērziņš,

head hõimuvelled liivlased ja liivlaste sõbrad!

Riigivisiit Lätis on kolmanda päeva pärastlõunal toonud meid Liivi Rahvamajja, kolme oma riiki omava hõimurahva, Läti riigi ja liivlaste ühiselt ehitet hoonesse. See kinnitab, et liivlased on rahvakild, kes tegusalt hoiab oma juuri ning toob tagasi kaduma kippuvat.

Eelmisel aastal, mis oli liivi keele ja kultuuri aasta, osalesin Tartus liivi konverentsil ja ma tean, et minu hea kolleeg, president Andris Bērziņš osales samateemalisel konverentsil Riias. Me mõlemad peame tähtsaks väikeste keelte ning kultuuride kaitsmist. Me mõlemad teame, et iga keel ja kultuur on hoidmist vääriv rikkus. Siin annab Eestile ja Lätile tuge meie enda kogemus, kui oleme pidanud seisma oma keele ja kultuuri allesjäämise eest.

Vabas ühiskonnas on meil vabadus oma juuri tunnistada ja oma identiteeti kanda. Eelmise aasta lõpus Eestis avaldatud raamat liivlastest müüdi läbi ülikiiresti ja ma väga loodan, et see hea lugemine saab varsti kättesaadavaks ka läti keeles. Sest see on osa Läti ja lätlaste loost. Osa Eesti ja eestlaste loost. Üheks sidemeks kahe hea naaberrahva, eestlaste ja lätlaste vahel, kes on läbi liivlaste omavahel sugulased. Mul on seejuures uhke tunne tsiteerida Läti esimese presidendi Janis Čakste sõnu 87 aastat tagasi: “Ei ole eraldi Eesti rahvast, ei ole eraldi Läti rahvast, vaid on üks ühine Eesti-Läti rahvas.”

Hiljuti trükiti Eestis Kōrli Stalte loodud liivi keele aabits, mille käsikiri pärines juba 1930ndatest aastatest. Tänu Renāte Blumbergale, kes selle Eesti Riigiarhiivist leidis, on see igale rahvale tarvilik raamat nüüd lõpuks liivi laste kasutada. Kui on olemas raamatud ja kirjakeel, siis aitab see kultuuril kesta ja keelt elusana hoida.

Siin Liivi Rahvamajas on hea loota, et nii nagu see maja ehitati lätlaste, eestlaste, soomlaste ja ungarlaste kootöös, saame me lähemal ajal koos aidata kaasa liivlaste pärandi uurimisele ja selle kaasaegsel tasemel säilitamisele.

Jõudu teile, head sõbrad, sest liivi kestmine sõltub ennekõike teist endist.

 

Tänan.