Īrgandõks / Suggimizt / 2011

LĪBIEŠU MĀKSLAS IZSTĀDE BĪVDABAS MUZEJĀ

Una Sedleniece, Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs

18/07/2011

No 15. līdz 31. jūlijam Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja Izstāžu zālē aplūkojama izstāde „Līvõd kuņšt” – „Lībiešu māksla”. Izstāžu zāle atvērta apmeklētājiem no trešdienas līdz svētdienai 10:00-17:00.

„Līvõd kuņšt” ir jau trešā lībiešu izcelsmes mākslinieku ceļojošā izstāde, kuru Lībiešu kultūras centrs (Līvõ kultūr sidām) šoreiz rīko Starptautiskā lībiešu valodas un kultūras gada programmas ietvaros (plašāk sk. http://www.livones.net).

LÄ«võ kuņšt BrÄ«vdabas muzejÄPirmā lībiešu izcelsmes mākslinieku izstāde notika 1994. gadā Lībiešu tautas namā Mazirbē, bet 1998. gada septembrī Lībiešu kultūras dienās Rīgā notika otrā izstāde. Trešajā izstādē „Līvõd kuņšt”, kas notiek šogad, ir apkopoti vienpadsmit mākslinieku 32 darbi: eļļas gleznas, akvareļi, grafika un tēlniecības darbi. Šovasar tā jau bija skatāma Kolkas Līvu centrā „Kūolka”, bet pēc Rīgas tā tiks izstādīta arī Ventspilī un vairākās Igaunijas pilsētās. Iecerēts, ka šī izstāde varētu būt sākums pastāvīgai lībiešu mākslas ekspozīcijai, ko varētu veidot Kolkā.

Izstādes kuratore ir grafiķe Baiba Damberga. Par savu ofortu „Monēta” māksliniece skaidro: „Te es zīmēju Līvu republikas naudiņu iekšējai lietošanai. Gribētu uz katras naudiņas uzzīmēt kādu lībieša portretu. Tā nu gadījās, ka iesāku ar sevi”. Izstādē aplūkojami arī Jāņa Beltes, Zelmas Beltes, Tairas Haļapinas, Valta Ernštreita, Ritas Leles, Lilitas Līces, Anetes Ozoliņas, Andreja Šulca u. c. mākslinieku darbi.

Iedziļinoties lībiešu mākslinieku darbos, varbūt arī izdodas sajust būtisko lībiešu pasaules redzējumā, kur katrs autors ar savu radošo rokrakstu un personības starojumu iezīmē kādu savdabīgu šķautni. Varbūt tieši mākslas valoda kļūst par saziņas formu, kas mūsdienu lībietim ļauj atpazīt savu identitāti, bet apkārtējai pasaulei bez valodu barjeras iepazīt lībiešus.

Lībiešu mākslas izstādes slēgšanas sarīkojums notiks 31. jūlijā, kad Brīvdabas muzejs ar plašām svinībām atzīmēs lībiešu zemnieka-zvejnieka sētas „Dēliņi” četrdesmitgadi kopš sēta pārvesta no Lūžņas ciema Ventspils novadā un uzstādīta muzejā. Svētku reizē muzeja etnogrāfi stāstīs par zinātniskajām ekspedīcijām uz lībiešu ciemiem, svinībās piedalīsies arī „Dēliņu” mājās 19. gs. dzīvojušās Didriksonu dzimtas pēcteči. Sarīkojumu muzikāli bagātinās koncertorganizācijas “Ave Sol” lībiešu dziesmu ansamblis ansamblis “Līvlist” no Rīgas, Ventspils kultūras centra lībiešu dziesmu ansamblis “Rāndalist”, Kolkas pagasta lībiešu dziesmu ansamblis „Laula”, kā arī Salaspils jauktais koris “Lōja”.

Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs atrodas Juglas ezera krastā un apmeklētājiem atvērts katru dienu no plkst.10.00- 17.00. Muzejā izveidotas latviešu zemnieku, amatnieku un zvejnieku sētas. Visās apskatāma pastāvīgā ekspozīcija – sadzīves un darba priekšmeti, interjera iekārtojums, kas raksturo laika posmu, novadu un mājas saimnieku nodarbošanos. Ieejas cena muzejā vasaras sezonā (10.05.-31.10): 2.50 pieaugušajiem, 1.50 studentiem, 1.00 skolēniem un pensionāriem. Šīs sezonas jaunums – ģimenes biļetes, draugu biļetes un sezonas biļetes.

Publikācija sagatavota ar Kultūras ministrijas atbalstu.