Īrgandõks / Suggimizt / 2010

LĪVU SAVIENĪBAS NĀKOTNE UN SADARBĪBA

Jānis Mednis, Līvu savienības valdes loceklis

02/05/2010

Visiem aktuāls ir jautājums – kas notiks tālāk ar Līvu savienību? Atbilde nav vienkārša, tāpēc mēģināšu sniegt kādu skaidrību ar savu viedokli.

Latvijas pārmaiņu laiks ir atnesis pārmaiņas arī Līvu savienībai. Sliktā ziņa ir tā, ka Līvu savienība tās pārņēmējiem ir atstājusi smagu parādu nastu un nesakārtotus dokumentus. Ilggadējais vadītājs Aldis Ermanbriks ir iesniedzis iesniegumu par izstāšanos no Līvu savienības. Šis nesakārtotais pūrs tagad ir jāizstrebj tiem, kas Līvu savienībā ir gatavi strādāt gan labos, gan sliktos laikos, negaidot, ka saņems par to samaksu. Bet Ermanbrika režīms bēg kā žurkas no slīkstoša kuģa, neuzņemotie atbildību par nesaimniecisko darbību.

Labā ziņa ir tā, ka autoratīvais režīms ir beidzies un strādāt ir gatavi tie, kuriem šī motivācija ir patiesa. Tā pašreiz mēs – Brigita Zakare, Dāvis Stalts un es – ar Līvu fonda atbalstu strādājam pie Līvu savienības sakārtošanas plāna, kas paņem daudz enerģijas un laika. Labi ir arī tas, ka beidzot esam uzzinājuši patiesību, kas Līvu savienībā visus šos gadus ir noticis. Tikai zinot reālo situāciju, ir iespējams virzīties tālāk.

Ir skaidrs, ka spēks un risinājums slēpjas sadarbībā. Šobrīd lībiešu sabiedrības līdera lomu ir uzņēmies Līvu fonds, kurš sevi ir jau pierādījis ar efektīviem darbiem un labu gribu. Redzams ir arī tas, ka Līvu savienības funkcijas un darbība mainīsies. Daļu pienākumu uzņemsies Līvu fonds, bet daļu atbildības saglabās Līvu savienība. Šeit atkal noder teiciens: „Pastāvēs, kas mainīsies.”

Īstenībā tas jau notiek šobrīd, jo Līvu fonds ir uzņēmies finansiālu atbildību par Ventspils Līvu savienības grupas telpām. Labi ir tas, ka mums ir iespēja tagad strādāt kvalitatīvi un godīgi. Iepriecina arī tas, ka pēdējā laikā lībiešu sabiedriskā dzīve ir kļuvusi aktīvāka tieši Kolkā un Dundagas novadā, kur var redzēt kopējas sadarbības labās iezīmes.

Libiesu koncerts dziesmusvetkos_23 Nav pasaulē lielāka spēka par vienotību un sadarbību, tāpēc jautājums paliek atklāts- kāda būs šī sadarbība un pienākumu sadale? Jo lielāka būs skaidrība, jo labāks rezultāts. Maijā būs Līvu savienības vēlēšanas, tad arī sāksim jaunu posmu. Nākotnē Līvu savienība un Līvu fonds strādās kopā!

No „Dundadznieka” 2010. gada aprīļa lappuses „Līvu laiks”