Start page / Events / 2022

Lībiešu tautas namā kino un suiti

Ieva Ernštreite

19/07/2022

Īstais vasaras laiks – saulains un dažādiem notikumiem bagāts – Mazirbē parasti sākas drīz pēc Jāņiem. Tad Lībiešu tautas namu apmeklē arvien vairāk interesentu – kaimiņu ciemu ģimenes, ārvalstu ciemiņi, tūrisma taku gājēji un reizi pa reizei arī kāds ceļotājs vienpatis. Šogad atkal daudz tūristu no Igaunijas, Lietuvas un Vācijas.

Tuvojoties Līvu (lībiešu) savienības gada galvenajam notikumam – Lībiešu svētkiem, ir tāda kā priekšvakara noskaņa. To vērts izbaudīt ikvienam, kuru vasaras maršruti aizvedīs uz Mazirbi, lai ne tikai ielūkotos tautas nama jaunumos, bet arī piedalītos pirmssvētku pasākumos, kuri soli pa solim aizvedīs ikvienu uz pārdomām par šīgada svētku tēmu “Mans mūžs” un vēlmi tos svinēt kopā.

23. jūlijā aicinām uz filmu vakaru, kura pirmajā daļā tiks parādīti unikāli videosižeti no kolcinieka Alda Pinkena arhīva par dažādu paaudžu lībiešiem, viņu likteņiem un mūža izvēlēm (1978–1993). Vakara otrajā daļā būs kinorežisores Ieva Ozoliņas dokumentālā filma “Mana māte valsts” (studija FA sadarbībā ar Republik, Islande). Pēc gadu desmitiem – citi mūža stāsti, tomēr ne mazāk skaudri un sarežģīti. Pēc filmas iecerēta saruna ar tās autori. Tādējādi Ieva Ozoliņa turpina savus radošos projektus gan kopā ar lībiešu bērnu un jauniešu vasaras skolu Mierlinkizt, gan arī bagātinot lībiešu kultūrtelpu ar savām izstādēm “Lestu nakts” (2022) un “Lībiešu laivas stāsts” (2021) Lībiešu tautas namā.

 

30. jūlijs – Suitu diena Lībiešu krastā un Mazirbē. Vispirms suitu ciemiņi aplūkos Kolkas Lībiešu saieta namu, tad īsa pietura Kolkasragā pirms došanās uz Mazirbi, kur “Suitu sievām” un folkloras kopai “Suitu dūdenieki” Ilgas Leimanes un Jura Lipšņa vadībā iecerēta radoša un jestra tikšanās ar lībiešu izcelsmes bērnu un jauniešu vasaras skolas Mierlinkizt saimi. Dienas noslēgumā Lībiešu tautas namā viesu koncerts “Suiti dzied, apdzied un sadanco”.