Start page / Events / 2022

2022. gada janvāra un februāra cita citai sekojošās vētras Kolkasraga abu jūru krastos ir atstājušas tādu postažu, kādu neatceras redzējuši pat ciema ilggadējie iedzīvotāji. Mazjūras krasts vismaz pusotra kilometra garumā ir zaudējis paplatu zemes joslu ar visām priedēm.

 

Baibas Šuvcānes foto

 

Pēdējo gadu laikā Latvijas piekrastē, tāpat kā visā Eiropā un pasaulē, krasi pieaudzis postošo rudens un ziemas vētru spēks. Ziemas ir kļuvušas siltākas – bez zemes sasaluma un krasta lediem jūras seklūdens zonā. Tāpēc arvien pieaug krasta noskalošana. Latvijas piekrastē krasta erozijas visvairāk apdraudētajām vietām pieskaitāma arī Kolka: šeit jūra ik gadu vidēji nograuž 0,5–2,5 m sauszemes. Krastu nespēj nosargāt pat divsimtgadīgas priedes. Tas, cik strauji krasts Kolkasragā sarūk, īpaši redzams pēc rudens un ziemas vētrām.

 

Baibas Šuvcānes foto

 

Pēc 2005. gada janvāra vētras Kolkasrags būtiski pārmainījās. Tika noskalota plaša kāpu teritorija, kas krasta līniju atdalīja no meža. Ūdens sāka viļņoties pie koku saknēm un strauji vien nograuza pa kumosam no skaistā priežu meža. Krasta noskalošana īpaši bija manāma Rīgas līča jeb Mazjūras krastā, sākot no paša raga apmēram kādu kilometru uz ciema pusi. Lieljūras puses krasts parasti bija skarts mazāk. Tur īslaicīgi paaugstinājās ūdens līmenis, kas vecās krasta bākas drupas uz kādu brīdi nošķīra no krasta un pa druskai drupināja raga kāpas.

 

Baibas Šuvcānes foto

 

2020. gada 22. februāra vētra jau diezgan pamatīgi izpostīja raga kāpu galu un izskaloja skaisto simtgadīgo divžubura priedi, kas ilgus gadus bija iezīmējusi raga spici uz sauszemes. Taču 2022. gada janvāra un februāra cita citai sekojošās vētras Kolkasraga abu jūru krastos ir atstājušas tādu postažu, kādu neatceras redzējuši pat ciema ilggadējie iedzīvotāji. Kāds kolcenieks saskaitījis, ka ir izskalotas vismaz 100 priedes. Savukārt pats Kolkasraga gals kļuvis par stāvkrastu, ar tā pakājē gulošām izskalotām lielām priedēm.

 

Baibas Šuvcānes foto

 

Raga plašo pludmali klāj jūra, kuras viļņi katru dienu kaut ko aiznes no Kolkasraga. Sēklis ik pa laikam ir mainījis vietu, un pašreizējā periodā tas no jauna veidojas līča pusē.

 

Baibas Šuvcānes foto